Έναν συνηθισμένο μύθο, ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μας δίνει τον ιό, ξεδιαλύνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE αναφέρει ρητά ότι το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αν νοσήσουμε αφού κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σημαίνει ότι κολλήσαμε μετά τον εμβολιασμό και όχι εξαιτίας του εμβολιασμού.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν το εμβόλιο αποτρέπει τη λοίμωξη, αν και είναι σίγουρο ότι τα εμβόλια αποτρέπουν τη βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν και να φορούν μάσκες.

Διαβάστε την ανάλυση του καθηγητή Μόσιαλου:

Τι σημαίνει μετάδοση μετά τον εμβολιασμό

Όπως έχουμε ξαναπεί, γνωρίζουμε πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Sunday, 28 February 2021

«Τι σημαίνει μετάδοση μετά τον εμβολιασμό

Όπως έχουμε ξαναπεί, γνωρίζουμε πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη.

Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Αλλά μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα όπως φαίνεται και στo σχήμα.

Επομένως αν μεταδώσουμε τον ιό αφού έχουμε εμβολιαστεί αυτό δεν θα οφείλεται στο εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν μας δίνει το ιό! Θα οφείλεται στο ότι κολλήσαμε τον ιό αφού κάναμε το εμβόλιο.

Επομένως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει εμάς, αλλά ίσως μείνει κάποια ποσότητα του ιού που κολλήσαμε μέσα μας.

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;

Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της ΑstraZeneca μειώνει κατά πολύ αυτή την πιθανότητα. Λιγότεροι από 25% ίσως να μεταδίδουν τον ιό μετά τον εμβολιασμό αλλά – θα το ξαναπώ- μόνο αν κολλήσουν τον ιό. Αν δεν κολλήσουν, κανείς δεν θα μεταδίδει τον ιό στους γύρω του.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το εμβόλιο της Pfizer αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και για αυτό το εμβόλιο και για τα άλλα εμβόλια.

Επομένως, μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε.»