Τα νοσοκομεία σχεδόν γέμισαν, οι ΜΕΘ βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση, κλίνες από άλλες κλινικές μετατρέπονται  εν μία νυκτί σε κλίνες covid, κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί και πάλι στη Βουλή των Ελλήνων με βουλευτές που ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο  βουλευτή να μπαίνουν σε καραντίνα. Η κατάσταση θέλει προσοχή…
Και μέσα σε όλη αυτήν την καταχνιά του κορωνοϊού πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Θα εισηγηθεί την παράταση του lockdown. Αλλά όμως για πόσο; Για μια εβδομάδα; Για δύο ή και περισσότερες; Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Όπως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα τις «γιορτάσουμε» στο σπίτι μας. Θα τσικνίσουν, όσοι  τσικνίζουν, στα μπαλκόνια τους. Τα καρναβάλια, όπως είπε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αν και οι ετοιμασίες έχουν αρχίσει.
***

Ανησυχία για τα επιδημιολογικά στοιχεία τη Αττικής

Η επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει και την Πέμπτη μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφού το θέμα ήταν τι θα γίνει με τα σχολεία. Η συνεδρίαση όμως αναβλήθηκε, καθότι υπήρξε ένα κώλυμα με την υπουργό Παιδείας. Συνεδρίασε όμως την Τετάρτη και εξέτασε το επιδημιολογικά στοιχεία. Απ΄ό,τι είπαν οι ειδικοί, τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά κυρίως στην Αττική. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων  κάτι που ανησυχεί τα μέλη της Επιτροπής. Αυτός είναι ο λόγος που θα ζητήσουν παράταση της καραντίνας.
***
Έγινε όμως την Τετάρτη συζήτηση και για τα σχολεία. Όχι για το πότε θα ανοίξουν, αλλά πώς συμπεριφέρεται ο ιός μέσα σε αυτά. Για παράδειγμα, πόσα είναι τα κρούσματα, πώς γίνεται (στις περιπτώσεις που γίνεται) η μεταδοτικότητα του ιού, από μαθητή σε μαθητή; Από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό και από εκεί σε μαθητή; Από γονείς σε μαθητή; Δεν κατέληξαν και θα εξετάσουν και πάλι το θέμα παρουσία της υπουργού Παιδείας.
***

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το lockdown

Τις μεταβολές στην καθημερινότητα και στην κατάσταση της υγείας των Ελλήνων, ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη του πρώτου lockdown, εξετάζει η τελευταία έρευνα της Focus Bari. Τα ευρήματα δείχνουν πως τρεις στους πέντε Έλληνες (60%) δηλώνουν πώς η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει, αλλά και ένας στους δέκα (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ΄ ό.τι πριν την πανδημία.
Οι άντρες δηλώνουν χειρότερη καθημερινότητα σήμερα περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες, και το ίδιο παρατηρείται για τις νεαρές ηλικίες σε σχέση με τις μεγαλύτερες και την Αθήνα/Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια. Για εκείνους που η καθημερινότητα έχει γίνει χειρότερη, οι λόγοι είναι η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος (82%), το ότι ντύνονται συνέχεια με πιζάμες, φόρμες και αθλητικά (42% και 52% μεταξύ γυναικών), καθώς και το ότι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα (37%).
Επίσης, για εκείνους που εργάζονται από απόσταση, δύο σημαντικοί λόγοι που χειροτέρεψε η καθημερινότητά τους είναι το ότι εργαζόμενοι από το σπίτι δυσκολεύονται να βάλουν τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού χρόνου, καθώς και το ότι οι συνθήκες στο σπίτι δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώνονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες.
***

Τα μη επανδρωμένα… πληκτρολόγια

Μάθαμε μερικές καινούργιες λέξεις από τηνχθεσινή θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή. Για παράδειγμα μάθαμε για τα… μη επανδρωμένα πληκτρολόγια, κάτι σαν πληκτρολόγια… drones, τα οποία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, θα έπρεπε να τα γνωρίζει ως μηχανικός που σπούδασε.  Του πρότεινε μάλιστα να καταθέσει δίπλωμα… ευρεσιτεχνίας για αυτά. Αλλά γιατί  τα ονόμασε «μη επανδρωμένα;»
Κατά τον Πρωθυπουργό δεν είναι πληκτρολόγια που γράφουν μόνα τους. Κάποιος ή κάποιοι γράφουν με αυτά. Δεν είναι πλήρως αυτοποιημένα. Υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν τα πληκτρολόγια, επώνυμα, με χυδαιότητες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δεύτερη καινούργια φράση που μάθαμε είναι μια παραποίηση της γνωστής παλαιάς φράσης του Αλέξη Τσίπρα με το «Go back madame Merkel». Τώρα η φράση αυτή έγινε «Go away madame Mendoni», με την εμμονή του κ. Τσίπρα, αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού.
***

Η Εθνική  Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα

Ποια είναι η Εθνική Συντονίστρια για το σχέδιο «κανένα παιδί μόνο», Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το σλόγκαν «εμείς με την Αγαπηδάκη και εσείς με τον Πολάκη»; Η οποία βρισκόταν στη Βουλή μαζί του και μάλιστα  στα υπουργικά έδρανα; Που έκανε γι’ αυτήν εκτενή αναφορά και ο Αλέξης Τσίπρας; Που οι αναρτήσεις της για τον κ. Τσίπρα και τον Πολάκη έγιναν θέμα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή;
Είναι Ψυχολόγος. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της «Προαγωγής και Αγωγής Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα, και Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η σύγκρουσή της με τον Πολάκη έχει διάρκεια ετών.  Είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «ήταν ένα μικρό Πολάκι»  το οποίο ανακάλυψε -µε καθυστέρηση δύο ετών- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δική του ανάρτηση χρησιμοποίησε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε βάρος της και παράλληλα προσβλητικούς για τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, καθώς προχώρησε σε «ψυχιατρικές διαγνώσεις» µέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η ανάρτηση αυτή εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόµµα. Μάλιστα, το Τμήμα ∆ικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε, µμεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι αποδεκτές οι δηλώσεις Πολάκη» και ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να “δανειζόµαστε” από τον πολιτικό και ιδεολογικό µας αντίπαλο λέξεις, φράσεις, σκέψεις, που διαιωνίζουν τα στερεότυπα». Πάντως όταν έκανε τις αναρτήσεις για τους κκ Τσίπρα και Πολάκη ήτα απλός πολίτης, ενώ ο κ. Πολάκης έκανε τις αναρτήσεις του ως βουλευτής, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός.
***

Γέμισε το inbox της Προέδρου της Δημοκρατίας

Μέσα σε μια μέρα χιλιάδες σχόλια προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση για τον Κουφοντίνα είναι πολλά. Πάρα πολλά. Γέμισε, μου λένε, το inbox της Προέδρου, από τα πολλά σχόλια. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λένε, πως πρόκειται για οργανωμένο το σχέδιο. Αλλά τι περιμένουν από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Να πάρει θέση στην περίπτωση Κουφουντίνα; Αρμοδιότητα γι’ αυτό δεν έχει. Δεν μπορεί εκ του Συντάγματος να πάρει θέση. Συνεπώς ποίος ο σκοπός των χιλιάδων μηνυμάτων (που τα περισσότερα έχουν το ίδιο περιεχόμενο); Μήπως θέλουν όλοι αυτοί να κάνει κάποια παρέμβαση ή έστω δήλωση; Αλλά ούτε παρέμβαση προβλέπεται από τον θεσμικό της ρόλο. Μήπως να απονείμει χάρη στον πολύ-ισοβίτη; Οι χάρες όμως δίνονται μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης. Όσον αφορά τις κατηγορίες ότι κάποιοι στην Προεδρία σβήνουν τα σχόλια, έψαξα, ρώτησα και έμαθα, ότι είναι τόσες χιλιάδες τα σχόλια που δύσκολα μπορεί να τα σβήσει.
***

Όταν οι Αμερικανοί ξεφορτώνουν τα Απάτσι στην Αλεξανδρούπολη

Το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό που φέρει το όνομα «Ανθεκτικός» (Endurance) άρχισε  αυτές  τις ημέρες να ξεφορτώνει (και θα συνεχίσει να ξεφορτώνει έως τις 3 Μαρτίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, περισσότερα από 150 στρατιωτικά ελικόπτερα (επιθετικά «Απάτσι», παντός καιρού και μεταγωγικά) και εκατοντάδες οχήματα θωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού (σύνολο 1.800), για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE». Πρόκειται στη ουσία για ανάπτυξη δυνάμεων της 1st CAB (COMBAT AVIATION BRIGADE) στην Ευρώπη, προερχόμενων από τις ΗΠΑ, και αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα.
Αυτή η υπερσυγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη σφόδρα ενόχλησε τους Τούρκους που πιστεύουν ότι η άσκηση αυτή στρέφεται εναντίον τους ή ότι ασκείται με αμερικανικά ελικόπτερα πίεση προς την μειονότητα στη Θράκη. Τίποτα όμως από αυτά δεν συμβαίνει, αφού τα ελικόπτερα και τα οχήματα θα προωθηθούν στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη.
Σημειώνω ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις μονάδων  των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει.
***

Bullying σε ΔΕΚΟ

Είναι πρόεδρος εποπτευόμενου οργανισμού από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Έως τώρα δεν είχε καταγγελθεί τίποτα εναντίον του. Και ξαφνικά  μια υπάλληλος του  Οργανισμού προχώρησε σε μια καταγγελία. Όχι για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά για bullying εναντίον της. Όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκε αναταραχή, αφού τέτοιου είδους φαινόμενο δεν είχαν ξανά καταγγελθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο και όσο κι αν έψαξαν δεν βρήκαν κάποιο νομικό ή πειθαρχικό όργανο για να επιληφθεί καταστάσεων bullying. Έτσι η υπόθεση  πήγε στον πολιτικά προϊστάμενο, υπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια…