Αν όντως θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που μαστίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα στην ανώτατη εκπαίδευση, τότε οφείλει να μελετήσει προσεκτικά το πρόσφατο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Μαυρογορδάτου υπό τον τίτλο «Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη». Παραθέτω ενδεικτικά βασικές επισημάνσεις οι οποίες αγνοούνται από το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως:

 

• «Χάρις στον διαβόητο νόμο-πλαίσιο του 1982 (ΠΑΣΟΚ) επεβλήθη ο κομματισμός στη φοιτητική εκπροσώπηση και κατέληξε τους εκπροσώπους να ορίζουν τα κόμματα. Ετσι έχουν εξελιχθεί σε παράγοντες ανομίας, συναλλαγής και διαφθοράς. Εφτασαν να εκβιάζουν και να συναλλάσσονται ασύστολα για προσωπικά οφέλη, βαθμολογικά και άλλα, όπως επιλογή για μεταπτυχιακά προγράμματα ή για την εκπόνηση διδακτορικού!».

• «Εχει επιβληθεί η αυθαίρετη κατάληψη αιθουσών διδασκαλίας από τις παρατάξεις για τις εκδηλώσεις τους όπως και η αφισοκόλληση μέσα σ’ αυτές. Πρόκειται για «καταχτημένα με πολύχρονους αγώνες δικαιώματα» έχουν αποφανθεί οι νεολαίοι του ΚΚΕ, οι κνίτες».

• «Το ΚΚΕ είναι ο προστάτης των «αιώνιων» φοιτητών και όσων προσπαθούν να περάσουν τις εξετάσεις αντιγράφοντας. Το 15% των φοιτητών αντιγράφει. Το ΚΚΕ σκόπιμα μεγεθύνει μια μάζα ημιμαθών πτυχιούχων ως αυριανό στρατό υποστηρικτών του. Ηδη η αντιγραφή έχει διογκωθεί και έχει γίνει καθεστώς, επειδή απολαμβάνει ανοχή έως και προστασία. Η τυχόν αποκαλυπτόμενη αντιγραφή πλην του μηδενισμού του γραπτού δεν συνεπάγεται καμία απολύτως άλλη κύρωση για όποιον τη διαπράττει. Ακόμα και πλαστοπροσωπίες στις εξετάσεις δεν τιμωρούνται. Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο επικίνδυνοι μπορούν ναγίνουν γιατροί, φαρμακοποιοί, πολιτικοί μηχανικοί κ.ο.κ. που πήραν πτυχίο αντιγράφοντας. Και καθώς δεν υπάρχουν δραστικές κυρώσεις, τα πανεπιστήμια έχουν καταντήσει πανεπιστήμια αντιγραφέων, προετοιμάζοντας πτυχιούχους για μια σταδιοδρομία κυνισμού και κομπίνας σε συνθήκες ζούγκλας».

• «Και οι καθηγητές πώς αντιδρούν; Με γενική αδιαφορία ή απλώς φοβούνται τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, που περιλαμβάνουν και σωματική βία ή δυσμενείς συνέπειες στην πανεπιστημιακή τους σταδιοδρομία από τυχόν αρνητική θέση των κομματικών παρατάξεων. Γιατί όλες οι κομματικές παρατάξεις συμφωνούν κατά βάθος στην προστασία της αντιγραφής και των αντιγραφέων. Η αντιγραφή επιτυγχάνεται και ως εξής: οι εκπρόσωποι των παρατάξεων παίρνουν έξω από την αίθουσα εξέτασης τις σωστές απαντήσεις και τις διανέμουν στους εξεταζόμενους οπαδούς τους».

• «Η ίδια ανεκτικότητα και κατανόηση που επιδεικνύεται στους καθηγητές για την αντιγραφή φοιτητών τους επιδεικνύεται επίσης και στη λογοκλοπή, που φαίνεται ότι είναι εκτεταμένη από μέρους των συναδέλφων τους χωρίς κυρώσεις, οσάκις διαπιστώνεται. Η λογοκλοπή φαίνεται ότι δεν εμποδίζει πλέον ούτε την εκλογή σε καθηγητή, ούτε την προαγωγή του δράστη, ούτε και την αναρρίχησή του σε πανεπιστημιακά αξιώματα (πρυτάνεις, κοσμήτορες). Αποδοκιμάζονται μόνο όσοι τους καταγγέλλουν».

Ας μου επιτραπεί να συνεχίσω και την επόμενη Κυριακή, καθώς οι καταγγελίες του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου, ενώ θα έπρεπε να συγκλονίσουν το πανελλήνιο, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες και δυστυχώς δεν συγκινούν κανένα κόμμα, αφού άλλωστε είναι συνυπεύθυνα για την κατάσταση αυτή. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) δεν τόλμησε να μηνύσει τον συγγραφέα για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή προφανώς τα καταγγελλόμενα είναι ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως.