Εκτός από τις ιδιαίτερα εκτεταμένες Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου σε κάθε βήμα βλέπεις αποδείξεις του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος τους, ιδού μερικές από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας που σήμερα αποτελούν λαμπρά τουριστικά αξιοθέατα της χώρας μας.

Κνωσός

To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, έδρα κατά την παράδοση του βασιλιά Μίνωα αλλά και το μαγικό μέρος όπου εξελίσσονται οι μύθοι του Λαβυρίνθου και του Μινώταυρου (πλήθος αριστουργημάτων της μινωικής τέχνης θα θαυμάσει ο επισκέπτης στο πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Μυκήνες

Η παλαιότερη ανθρώπινη δραστηριότητα στον χώρο χρονολογείται στην 7η χιλιετία π.Χ., κατά τη νεολιθική εποχή. Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» έχουν περάσει στην Ιστορία ως το βασίλειο του Αγαμέμνονα και ο τόπος όπου κορυφώθηκε η τρομερή ιστορία του Οίκου των Ατρειδών.

Δήλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, «υπολογίζεται ότι γύρω στο 90 π.Χ. στο μικρό αυτό νησί, που δεν είναι παρά μια κουκκίδα στον χάρτη της Μεσογείου, κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι». Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 1872 και συνεχίζονται ακόμη, έχουν αποκαλύψει το Ιερό και ένα μεγάλο μέρος της κοσμοπολίτικης ελληνιστικής πόλης.

Αρχαία Μεσσήνη

Τεράστιος και ιδιαίτερα αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος που ξεκίνησε να ανασκάπτεται το 1895 από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τον διαδέχθηκαν ο Γεώργιος Οικονόμος και ο Αναστάσιος Ορλάνδος. Από το 1986 των ανασκαφικών ερευνών και των εργασιών αναστήλωσης των μνημείων προΐσταται ο Πέτρος Θέμελης.

Φίλιπποι

Γνώρισαν μεγάλη άνθηση κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Το 42 π.Χ. ο Οκταβιανός τούς μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία. Το 49/50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Δίον

Από τους πιο γοητευτικούς αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, η ύπαρξη της πόλης για πρώτη φορά «μαρτυρείται στον Θουκυδίδη, όταν εξιστορεί την πορεία του σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία το καλοκαίρι του 424 π.Χ.». Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1928 από τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Σωτηριάδη και σταμάτησαν το 1931, για να ξεκινήσουν ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, από τον καθηγητή Γεώργιο Μπακαλάκη. Η τρίτη ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε το 1973 από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αρχαία Νικόπολη

Ιδρύθηκε μετά τη νίκη του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού (μετέπειτα ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου) ενάντια στον Μάρκο Αντώνιο και στην Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Ακτιο, το 31 π.Χ. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι και αυτή πολύ εκτεταμένη. Οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις στους χώρους της συνεχίζονται.

Λίνδος

Στολίδι της και στολίδι ολόκληρης της Ρόδου, η Ακρόπολή της, με τον ναό της Λινδίας Αθηνάς. Βρίσκεται χτισμένη σε βράχο ύψους 116 μέτρων με υπέροχη θέα. Στα πόδια της, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο νεότερος γραφικός οικισμός με τα κάτασπρα σπίτια.

Ακρωτήρι Θήρας

Από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια, με τις πρώτες εγκαταστάσεις να χρονολογούνται από την Υστερη Νεολιθική Εποχή.

Αρχαία Κόρινθος

Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου (με το εντυπωσιακό κάστρο του). Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά, ναούς, στοές, κρήνες, λουτρά κ.λπ. Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα και η Πειρήνη Κρήνη περιλαμβάνονται στα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Πέλλα

Η αρχαία πόλη καλύπτει έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων, δεν είναι όμως ανασκαμμένη και επισκέψιμη σε όλη της την έκταση. Το Ανάκτορο, οι οικίες με τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα ιερά και οι τάφοι που έχουν βρεθεί στην περιοχή μάς δίνουν μια γεύση από τα περασμένα μεγαλεία.

Και οι ανασκαφές συνεχίζονται, σε όλη τη χώρα, φέρνοντας στην επιφάνεια χώρους λατρείας, αγάλματα, καθημερινά αντικείμενα και οικισμούς ολόκληρους. Οπως π.χ. συνέβη με τη διάνοιξη του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Οπως συνέβη και με την επέκταση του μετρό στον Πειραιά όπου, μεταξύ άλλων, το περασμένο καλοκαίρι οι αρχαιολόγοι, στη μεγαλύτερη σε έκταση ανασκαφή που έγινε ποτέ στο λιμάνι, έφεραν στο φως ευρήματα τεράστιας ιστορικής αξίας.