Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, επί Φραγκοκρατίας, από τον ηγεμόνα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο, πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και έτσι σιγά-σιγά άρχισε να χτίζεται η περίφημη καστροπολιτεία.

Κλυδωνίστηκε από επιδρομές, έζησε τον οθωμανικό ζυγό, πέρασε για λίγο στα χέρια των Ενετών, καταλήφθηκε από Μανιάτες και Ρώσους, μέχρις ότου έφτασε η αυγή της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, στην οποία οι κάτοικοί του συμμετείχαν με ζήλο.

Η παρακμή του ξεκίνησε από τη λεηλασία του από τον Ιμπραήμ Πασά το 1825, μια χρονολογία που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μετακίνηση κατοίκων του προς τη σύγχρονη πόλη της Σπάρτης, την οποία ίδρυσε ο Οθωνας το 1834, και την οριστική ερήμωσή του τελικά το 1953 μετά την απαλλοτρίωσή του από το ελληνικό κράτος.

Η συμβολή των κατοίκων της Πελοποννήσου στους αγώνες του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση υπήρξε κομβικής σημασίας. Αλλωστε από τα Καλάβρυτα και από τη Μονή της Αγίας Λαύρας θρυλείται ότι έγινε η τελετουργική θρησκευτική κήρυξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου του ’21.

Εξ ου και αναμένεται σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις εορταστικές από τις Περιφέρειες και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σε κομβικά σημεία της μεγάλης χερσονήσου, αν και από ό,τι δείχνει η εξάπλωση της πανδημίας, οι διά ζώσης εκδηλώσεις μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν.