Δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη ο χειμώνας παρά τον ανοιξιάτικο καιρό που έχει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Όπως φαίνεται  καιρικά μοντέλα επιμένουν για ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαρτίου με τρία πιθανά σενάρια, που θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες και που θα δημιουργηθεί το βαρομετρικό χαμηλό, όπως εξηγεί η μετεωρολόγος Πάττυ  Σπηλιωτοπούλου.

Τα σενάρια αυτά είναι:

1) Χιόνια ακόμη και πεδινές περιοχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα βόρεια με ισχυρό παγετό.

2) Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και πολλές και έντονες βροχές και εξασθενημένο κρύο με μικρή σχετικά διάρκεια.

3) Ξηρό κρύο με σύντομη διάρκεια, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Μέχρι στιγμής, τα δύο πρώτα είναι πιο πιθανά, κάτι που θα φανεί όμως καλύτερα όσο πλησιάζουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί της Τετάρτης 24/02, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Τρίπολη με -4,4 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

O καιρός σήμερα

Ηλιοφάνεια, βοριάδες στο Αιγαίο 6-7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

ΑΤΤΙΚΗ

Λιακάδα, βοριάδες στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς και στα ανατολικά και βόρεια 2-3 χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης ηλιοφάνεια, βοριάδες 4-6 μποφόρ, με σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι και θερμοκρασία έως 17 βαθμούς.

kairos_thermokrasies_tetarti

ΑΥΡΙΟ

Καλός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες συννεφιές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στη Β. Κρήτη. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και στα νότια τοπικά και τα 9 μποφόρ με σταδιακή όμως εξασθένηση από το απόγευμα και θα πέσει η θερμοκρασία στα ανατολικά κατά 2 με 4 βαθμούς.

kairos_pempti_emy_thermokrasies