Μια σημαντική εξέλιξη, που θα διευκολύνει την έγκαιρη διακρίβωση των κρουσμάτων Covid και, συνακόλουθα, θα επιταχύνει τον περιορισμό της πανδημίας και την έξοδο από το καθεστώς των lockdown, ανακοίνωσε η Γερμανία. Πρόκειται για τρία τεστ που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον καθένα κατ’ οίκον, χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού – κάτι ανάλογο, με άλλα λόγια, με τα τεστ εγκυμοσύνης που είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες.

«Αδειοδοτούμε σήμερα τα τρία πρώτα τεστ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Διευκρίνισε δε ότι θα πωλούνται από τα σχετικά καταστήματα, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται να αδειοδοτηθούν περισσότερα αντίστοιχα τεστ τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για δωρεάν διάθεση των νέων «γρήγορων» τεστ, ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο έχει δρομολογηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, τέτοιου είδους τεστ χρησιμοποιούνται ήδη στα σχολεία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατίθενται και στο ευρύ κοινό. Στη Βρετανία, επίσης, συνεργεία εθελοντών και αστυνομικών πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα μοιράζοντας τεστ, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του επικίνδυνου μεταλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής.