Ο ήλιος είχε ήδη δύσει, όταν τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας έπιασαν σήμα παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου από δύο τουρκικά F-16.

Η ώρα ήταν 6.45 μ.μ. της Τρίτης όταν δόθηκε η εντολή για scrabble (δηλαδή για άμεση απογείωση) δύο ελληνικών F-16 για αναγνώριση και αναχαίτιση του εναέριου εισβολέα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν να αναγνωρίζουν και να αναχαιτίζουν βορείως της Χίου τα τουρκικά αεροπλάνα. Είχε νυχτώσει για τα καλά και οι Τούρκοι προκαλούσαν εντός του FIR Αθηνών. Νυχτερινές προκλήσεις σπανίως γίνονται αλλά αυτή τη φορά τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν και σε κάτι ασυνήθιστο.

Την ώρα που τα ελληνικά F-16 τα αναχαίτιζαν (και μάλιστα με σχετική ευκολία), σε ύψος 19.000 ποδών, τα τουρκικά F-16 στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν έσπασαν το φράγμα του ήχου με αποτέλεσμα να ακουστεί από κατοίκους στη βόρεια πλευρά της Χίου ένας τρομακτικός θόρυβος. Ήταν ο θόρυβος που κάνουν τα αεροπλάνα όταν σπάνε το φράγμα του ήχου.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα φάσμα τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών ενόψει του επαναληπτικού γύρου των διερευνητικών επαφών, αλλά και της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για την προετοιμασία της πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό.

Έρχεται να προστεθεί στις τουρκικές αιτιάσεις για δήθεν παρενόχληση του «Τσεσμέ» από τέσσερα ελληνικά F-16. Κάτι βεβαίως που διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ. Και πώς να μην διαψευσθεί, αφού το πλησιέστερο σημείο που έφτασαν τα ελληνικά μαχητικά (που μετείχαν σε άσκηση) ήταν στα 10 ν.μ. από το Τσεσμέ. Τόση μεγάλη απόσταση ασφαλείας, που απαίτησαν οι Τούρκοι για ένα παλαιό ερευνητικό σκάφος που κάνει έρευνες επί στήλης ύδατος, δεν έχουν ούτε τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Συντηρούν τις προκλήσεις

Ωστόσο η εφημερίδα Sabah με άρθρο της για την κατάσταση που επικρατεί το Αιγαίο, συντηρεί τις προκλήσεις και αναφέρει προκλητικά ότι ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ και ότι η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση από τις 25 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές. Το δημοσίευμα διερωτάται ποιος είναι ο σκοπός των προκλήσεων της Ελλάδας και αν θέλει να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είναι σαφείς πλέον οι επιδιώξεις της Άγκυρας ενόψει του γύρου των διερευνητικών