Πώς είναι δυνατόν, θα πείτε, ύστερα από δύο εβδομάδες «σκληρού» lockdown, τα κρούσματα όχι μόνον να εξακολουθούν να είναι τετραψήφια, αλλά να ξεπερνούν και τα 2.100; Και το σημαντικότερο, να υπάρχουν (δυστυχώς ουκ ολίγοι) που να πιστεύουν ότι μετά από τόσα πολλά κρούσματα θα υπάρξει από την 1η Μαρτίου μερική άρση των μέτρων; Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο; Είναι δυνατόν;

***

Προτού σας πω τι λένε για το… «σκληρό» lockdown οι ειδικοί, σας ενημερώνω ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν και οι ΜΕΘ αισθάνονται πλέον ασφυκτική πίεση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σας λέω ότι στο «Σωτηρία» (δηλαδή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς) και οι 220 κλίνες covid είναι γεμάτες, όπως επίσης γεμάτες είναι οι 81 από τις 84 συνολικά κλίνες των ΜΕΘ. Στον Ευαγγελισμό ανοίγουν από σήμερα άλλες 30 επιπρόσθετες κλίνες, οι 141 κλίνες covid του νοσοκομείου έχουν ήδη γεμίσει και είναι ζήτημα εάν παραμένουν κενές μερικές ακόμα κλίνες των ΜΕΘ του νοσοκομείου. Και όλα αυτά την ώρα που οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν χθες τους 750.000;

***

Αλλά υπάρχουν σε αυτόν τον αγώνα, στον γενικότερο αγώνα υπέρ της δημόσιας υγείας και οι αφανείς ήρωες. Ανώνυμοι που δίνουν ακόμα και το αίμα τους για να σωθούν συνάνθρωποί μας. Υπάρχει, ως γνωστόν, έλλειψη αίματος και αμέσως 70 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ευαγγελισμού με κινητοποίηση που έκανε ο Δημήτρης Πιστόλας διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας αποφάσισαν να προσφέρουν σήμερα το πρωί ομαδικά το αίμα τους. Δεν υπάρχει πιο συγκινητική προσφορά μέσα στην καταχνιά του κορωνοϊού και του κλίματος λάσπης που ζούμε.

***

Πάμε τώρα στα μέτρα. Μου λένε λοιπόν οι ειδικοί ότι ούτε «σκληρό» είναι, ούτε «lockdown». Δεν ξέρουν ποιος το βάφτισε έτσι, αλλά αυτοί δεν το βλέπουν ως καραντίνα. Μια ματιά στους δρόμους το αποδεικνύει. Σχεδόν κανείς δεν είναι στο σπίτι του. Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους είναι καθημερινό φαινόμενο.  Όπως αιτία των πολλών κρουσμάτων θεωρούνται και οι συγκεντρώσεις, είτε στα σπίτια, είτε στους δρόμους, είτε στα πάρκα. Και κάτι ακόμα. Άρση των μέτρων από την 1 Μαρτίου ούτε καν συζητείται. Αφήστε που μερικοί ειδικοί αρχίζουν από τώρα να βάζουν βέτο και για την πραγματοποίηση της παρέλασης της 25η Μαρτίου…

***

Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται, ούτε τρομοκρατείται

Στο Μεταξουργείο, έξω από την οικία της Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ούτε κουβούκλιο φρουρών, ούτε περιπολικά να περιπολούν στη γειτονιά, ούτε αυξημένη αστυνομική παρουσία. Μια διακριτική αστυνομική φρουρά υπάρχει, κάτι που ή ίδια η Πρόεδρος θέλησε να έχει στο σπίτι της και τίποτα άλλο. Κι ας το πρωτόκολλο προβλέπει ισχυρή φρουρά. Δεν θέλησε να αναστατώνει τη γειτονιά με περιπολίες, μοτοσικλετιστές και τα τοιαύτα. Ποτέ δεν ζήτησε ενισχυμένη φρουρά, θωρακισμένο αμάξι και (φουσκωτούς) σωματοφύλακες.

***

Εκεί γύρω στις 11 το πρωί της Τετάρτης έξω από το σπίτι της όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρισκόταν στο γραφείο της, στο Προεδρικό Μέγαρο, εμφανίστηκαν οι υποστηρικτές του Κουφοντίνα και πέταξαν τρικάκια, φωνάζοντας συνθήματα. Νόμιζαν, όπως μου έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ότι επειδή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να κάνει κάποια όχι ενέργεια (που δεν της το επιτρέπουν οι αρμοδιότητες), αλλά δήλωση για τον Κουφοντίνα. Κάτι που όπως φάνηκε το απαίτησαν οι υποστηρικτές του ισοβίτη Κουφοντίνα με τη συγκεκριμένη ενέργειά τους, σύμφωνα πάντοτε με τους κυβερνητικούς κύκλους, εκβιαστικά. Αλλά όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «Η Δημοκρατία ούτε τρομοκρατείται ούτε εκβιάζεται…».

***

Πόσο ακόμα θα αντέξει η Μενδώνη;

Μετά την κάλυψη μετά αστερίσκου που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Λίνα Μενδώνη, το ερώτημα τώρα που ανακύπτει, όπως μου το διατύπωσε κυβερνητική πηγή, είναι πόσο θα αντέξει ακόμα η Μενδώνη στις ασφυκτικές πιέσεις, όχι μόνον της αντιπολίτευσης, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου, ακόμα και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να παραιτηθεί. Γιατί, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ζητούν την παραίτηση ή την αποπομπή της Μενδώνη, να ξέρετε, ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τους ικανοποιήσει τέτοια αξίωση. Από την άλλη πλευρά όμως είναι και η ψυχολογία της υπουργού Πολιτισμού. Θα αντέξει τόση πίεση;

Η ίδια, μαθαίνω, πιστεύει ότι η πίεση δεν στρέφεται τόσο εναντίον της, όσο εναντίον του Πρωθυπουργού. Όχι μόνον δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά θα περάσει, όπως μου λένε οι συνεργάτες της, και στην αντεπίθεση. Τι είδους αντεπίθεση; Ξεσκονίζει φακέλους συμβάσεων που υπέγραψαν οι υπουργοί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει και πάλι το φάκελο «Ελληνικό», το φάκελο χρηματοδοτήσεις κτλ.: «Είχαν μετατρέψει σε παραμάγαζο το υπουργείο», ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες της και όσον αφορά τα πυρά που δέχεται για την υπόθεση Λιγνάδη, λέει ότι την έχουν βάλει στο στόχαστρο «γιατί τους έχει χαλάσει τη μανέστρα».

***

Για την ιστορία, σας λέω ότι η κυρία Μενδώνη θα βρίσκεται στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης που θα τελέσει ο Πρωθυπουργός στις 24 Μαρτίου, δίνοντας έτσι την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Το τελευταίο διάστημα, η υπουργός Πολιτισμού, παρά το τσουνάμι καταγγελιών που έφερε η υπόθεση Λιγνάδη, επισκέπτεται καθημερινά την Εθνική Πινακοθήκη και επιβλέπει τις εργασίες της.

***

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για τον Λιγνάδη

Η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων 24ωρων (που κάθε άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως… πολιτική) θα μεταφερθεί, εν μέσω αποκαλύψεων και λάσπης, την Πέμπτη στο κοινοβουλευτικό τερέν, το καυτό θέμα της ποιότητας του διαλόγου, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί εν μέσω σφοδρής θύελλας και σε ένα κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο όπου η αξιωματική αντιπολίτευση και η κυβέρνηση βρίσκονται στα χαρακώματα μετά τις έντονες κομματικές προεκτάσεις που έφερε το τσουνάμι των εξελίξεων γύρω από το κίνημα #metoo, με σημείο έναρξης τα αντιπολιτευτικά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Λιγνάδη και τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Με ένα συνολικό σχέδιο για την αναχαίτιση φαινομένων κακοποίησης και ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενώπιον του ελληνικού λαού για το σεισμό των συγκλονιστικών καταγγελιών αποκηρύσσοντας τον εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου για ένα κοινωνικό πρόβλημα που κινδυνεύει να χάσει την ουσία του και να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς.

***

Αναμόρφωση Οικογενειακού Δικαίου

Πρόκειται για θέμα από αυτά που χαρακτηρίζονται «ειδικού χειρισμού». Και για την κυβέρνηση (κυρίως), αλλά και για την αντιπολίτευση. Και τούτο, μετά τη νομοθέτηση της συνεπιμέλειας (που πρώτοι είχατε διαβάσει από αυτή τη στήλη) η κυβέρνηση, μαθαίνω ότι εξετάζει πλέον το ζήτημα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και της υιοθεσίας. Και η αντιπολίτευση (διάβαζε ΣΥΡΙΖΑ) ακονίζει τα μαχαίρια του για αντιπαράθεση.

***

Μαθαίνω λοιπόν ότι μια επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και νομικούς πρόκειται οσονούπω να συσταθεί για να εξετάσει θέματα αναμόρφωσης Οικογενειακού Δικαίου. Ένα θέμα που απασχολεί ήδη το ΔΕΕ και πρόκειται να απασχολήσει και το ΕΔΑΔ είναι οι προσφυγές γονέων ιδίου φύλου που έχουν συνάψει στην αλλοδαπή γάμους ομοφύλων και έχουν αποκτήσει παιδιά. Αυτό ειδικά αφορά τους γάμους αρρένων ομοφύλων όπου χρησιμοποιείται παρένθετη μητέρα. Στις περιπτώσεις γυναικών τα πράγματα είναι πιο απλά αφού η γυναίκα μπορεί να δηλώσει το παιδί ως αγνώστου πατρός. Στους άνδρες όμως αυτό δεν είναι δυνατό και αυτό δημιουργεί και προβλήματα ιθαγένειας αν το παιδί έχει μεν πατέρα αλλά όχι μητέρα από την οποία να προέρχεται, φυσική μητέρα. Τώρα καταλάβατε γιατί το θέμα αυτό χαρακτηρίζεται «ειδικού χειρισμού»…

***

Αρα, μου λένε οι ειδικοί, το παιδί αυτό κατά το ελληνικό δίκαιο δεν έχει γονείς και δεν μπορεί να αποκτήσει ιθαγένεια του πατέρα άνευ μητέρας ετερόφυλης. Συνεπώς έχει την ιθαγένεια του τόπου γέννησης και όχι την ελληνική του κατά το αλλοδαπό δίκαιο πατέρα. Η λύση, την οποία προτείνουν διάφορες οργανώσεις θα μπορούσε να είναι είτε πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων είτε υιοθεσία. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται ως εύκολη λύση. Επίσης θα μπορούσε να προβλεφθεί δυνατότητα αναγνώρισης μέσω συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Ίδωμεν…

Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Η Daily Mail είχε χαρακτηρίσει ως «ένοχο μυστικό» όλο αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης. Ζήτησε να μπει ένα τέλος στο «βασανιστήριο», όπως το χαρακτήρισε που υπομένουν τα γαϊδουράκια, τα οποία υποχρεώνονται να κάνουν 20λεπτη διαδρομή λιμάνι – Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από το καυτό ήλιο του καλοκαιριού για 10 ώρες την ήμερα.

***

Αυτό το ρεπορτάζ της Daily Mail αλλά και τις καταγγελίες φιλοζωϊκών οργανώσεων, φαίνεται ότι τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση και ετοίμασε ειδική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς που αφορά τα γαϊδουράκια. Δεν τα απαγορεύει, αλλά ρυθμίζει ώρες καλύτερες συνθήκες, όπως ξεκούραση, ώρες που πρέπει να εργάζονται ώστε να αποφεύγουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τροφή, μέγιστο αριθμό επιβατών κτλ.