«Αντλώ την έμπνευση μου από παντού» λέει ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος νέος φωτογράφος Δημήτρης Κλεάνθους περιγράφοντας τη σχέση του, με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. «Φόρμες, χρώματα, σχήματα, εικόνες μπορούν να με κάνουν να φανταστώ μια φωτογραφία επακριβώς. Συνήθως έχω πολλά συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου όταν δημιουργώ μια εικόνα. Στην πράξη βέβαια μπορεί κάτι να αλλάξει ή να προσαρμοστεί. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον, πολλές φορές η πρόκληση. Να μπορείς να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου».

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με σπουδές στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ art & design στη φωτογραφία και στην ιστορία της τέχνης και με μαθήματα Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και με σπουδές στην κλασική μουσική και στο βιολί, ο Κλεάνθους κατάλαβε από νωρίς ποιον τομέα της τέχνης, που από μικρός τόσο αγαπούσε, θα ήθελε να ακολουθήσει. Στα 14 του φωτογράφιζε συχνά τη μικρή αδερφή του να ετοιμάζει το styling, τα ρούχα, τα μαλλιά, το σκηνικό, να κάνει το δικό του editorial για παιδική μόδα. «Όλο αυτό μου έδινε μια απίστευτη αίσθηση δημιουργίας».

Φωτογραφία του Κλεάνθους σχετική με την μόδα

Σήμερα, ο Κλεάνθους αντιμετωπίζει τη φωτογράφιση μόδας πάνω στη λογική της περίφημης φράσης της Κοκό Σανέλ, μίας από τις μεγαλύτερες σχεδιάστριας μόδας του 20ού αιώνα: «η μόδα είναι αρχιτεκτονική, είναι ζήτημα αναλογιών». Και δεν είναι τυχαίο που στα νεανικά του χρόνια ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας λόγω της αγάπης του για το σχέδιο και την ζωγραφική.

«Πάντα μου άρεσε η μόδα. Mε εντυπωσίαζαν οι φόρμες, οι γεωμετρίες και το πόσο αυτές σχετίζονται με τον περιβάλλον αισθητικά και κοινωνικά. Έβλεπα μία σύνδεση με το σχέδιο και την αρχιτεκτονική. Γι’ αυτό και ασχολούμαι με τη φωτογραφία μόδας και γενικά με τη σκηνοθετημένη φωτογραφία που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του».

Η γεωμετρία παίζει σημαντικό ρόλο στην ματιά του Δ. Κλεάνθους

»Αυτή τη στιγμή η νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο επέβαλε και τον επαναπροσδιορισμό της μόδας. Ισως ήταν αναγκαίο να συμβεί και είναι πολύ δημιουργικό να ζεις αυτή την αλλαγή μέσα από τη δουλειά σου.»

Η αγάπη του Κλεάνθους για την αρχιτεκτονική, την συμμετρία και την γεωμετρία προβάλλει και μέσα από την φωτογράφιση των αντικειμένων. Η αγάπη του για το σύγχρονο είναι διαρκής και η ματιά του δίνει σε ένα αντικείμενο της καθημερινότητας φρέσκια και εντυπωσιακή δυναμική. Πολλές από τις φωτογραφίες του φαντάζουν σαν πίνακες ζωγραφικής.

«Ακόμα και σήμερα υπάρχει σύνδεση μεταξύ ζωγραφικής – που ήταν το αρχικό μέσο απεικόνισης της πραγματικότητας – και φωτογραφίας». Ο ίδιος αντλεί έμπνευση από την σύγχρονη τέχνη και σκοπός του είναι η ανάδειξη της εννοιολογικής τέχνης μέσα από τη δουλειά του. Οι Αντι Γουόρχολ, Ντέμιαν Χιρστ, Ιβ Κλαιν αλλά και πολλοί άλλοι τον έχουν καθορίσει.

Φωτογραφία με drone

Τέλος, η δημιουργική «εμμονή» του Κλεάνθους στην συμμετρία αποτυπώνεται και στην αεροφωτογραφία. Έτσι η φωτογράφιση με drone του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει την αγάπη του και για την ισορροπία. «Φωτογραφίζοντας αντικείμενα από πάνω αποτύπωνα τις φόρμες τους πολύ καλύτερα. Γρήγορα η κλίμακα μεγάλωσε και κατάλαβα ότι ακόμα και ένα τοπίο μπορεί να αποδομηθεί ως σύνθεση αν το κοιτάξεις το από πάνω. Ηθελα να αναδείξω τη γεωμετρία που υπάρχει στα πάντα γύρω μας και την ισορροπία που μπορεί αυτή να έχει.»

»Στην κάθε φωτογραφία, στο κάθε κλικ που κάνει ο φωτογράφος μεταφέρει στην εικόνα ένα κομμάτι του εαυτού του. Για πολλούς καλλιτέχνες της φωτογραφίας η καταξίωση φτάνει όταν σε κάθε φωτογραφία μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δημιουργού».

Links

https://www.instagram.com/dimitrioskleanthous/

https://www.facebook.com/dimitrioskleanthous

https://dimitrioskleanthous.com/