Καμπανάκι για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού και τις ιώσεις της εποχής.

Το ιικό φορτίο μειώνεται αργά

Ειδικότερα, ο καθηγητής, σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μειώθηκε ελάχιστα, μόλις 16%: «Για την εβδομάδα, η οποία έκλεισε την Κυριακή που μας πέρασε, είχαμε μια ελάχιστη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής της τάξεως μόλις του 16%. Μια αργή μείωση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, όπου έπεφταν πιο γρήγορα τα ποσοστά μετά από lockdown».

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο protothema.gr, «αυτή την στιγμή το ιικό φορτίο πέφτει πάρα πολύ αργά, που σημαίνει πως υπάρχει περισσότερο φορτίο στον πληθυσμό. Έχει βρεθεί ότι και στα κλινικά δείγματα υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε και μέσα από την επαφή που είχαμε με τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Αυτό ίσως να οφείλεται στα καινούργια στελέχη του μεταλλαγμένου ιού, τα οποία επικρατούν, αλλά και στην εποχή όπου παραδοσιακά οι ιώσεις βρίσκονται στην κορύφωση τους. Τα δυο αυτά συνηγορούν ώστε να υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα».

«Η παράταση του lockdown θα φέρει θετικά αποτελέσματα»

Σύμφωνα με τον ειδικό, μια παράταση του lockdown για μια επιπλέον εβδομάδα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα:

«Για μένα ήταν αναμενόμενη η αργή μείωση του ιικού φορτίου την περίοδο αυτή. Ό,τι αφορά τον κοροναϊό είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο μελετάται και παρακολουθείται συνεχώς. Ότι θα είχαμε αυτή την εποχή κρούσματα και διασπορά στην κοινότητα, διαχρονικά αυτό είναι κάτι που οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι το γνωρίζουν λόγω των ιώσεων. Μια παράταση μιας εβδομάδας του lockdown σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Προς τα εκεί τείνει η όλη ιστορία. Οι ειδικοί δεν μπορούν ξαφνικά να δώσουν απευθείας ένα μήνα lockdown γιατί τα στοιχεία πρέπει εξετάζονται από βδομάδα σε βδομάδα και στις 14 ημέρες επανεξετάζεις συνολικά το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι λογικό και συμβαίνει σ όλο τον κόσμο».