Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πλέον το υλικό αξιολόγησης της υπόθεσης Καλογρίτσα προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενδελεχής εξέταση των στοιχείων που περιλαμβάνει η ογκώδης δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και η νομική αποτίμησή τους έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχουν συζητηθεί όλα τα δεδομένα που προκύπτουν και αξιολογούνται ως σημαντικά και επαρκή για να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Η σχετική αναφορά του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου στη Βουλή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προαναγγελία σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, κ. Παππά. Συγκεκριμένα, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δεχόταν από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ΕΡΤ, ο κ. Λιβάνιος παραπέμποντας στο παρελθόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πέσανε ξαφνικά όλοι στον πειρασμό της πρώτης φοράς – δήθεν – Αριστεράς να ελέγξουνε τα Μέσα και προσπαθήσανε να τα ελέγξουν και με τον διαγωνισμό, με το περιβόητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με τις τέσσερις άδειες οι οποίες έγιναν έξι, μετά έγιναν επτά, με τα βοσκοτόπια κ.λπ.» και κατέληξε δηλώνοντας: «Ερχεται η ώρα και γι’ αυτό όμως».

Σοβαρό έρεισμα προς έρευνα

Η άποψη που φαίνεται ότι κυριαρχεί στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι ότι η υπόθεση «έχει σοβαρό έρεισμα προς έρευνα». Εκτός αυτού κάποιοι θεωρούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής περίπου «μονόδρομο» για επιπλέον δύο λόγους:

– Πρώτον, λόγω του κινδύνου της παραγραφής τυχόν αδικημάτων που επέρχεται με τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής (εφόσον παραμείνει ανοιχτή η Ολομέλεια το καλοκαίρι και δεν συσταθούν θερινά τμήματα, το έσχατο χρονικό περιθώριο για να μην επέλθει παραγραφή είναι ο προσεχής Οκτώβριος πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου).

– Δεύτερον, λόγω του ότι η υπόθεση ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη και στην περίπτωση που εντοπίσει τυχόν ποινικά αδικήματα που «αγγίζουν» τον κ. Παππά, τα οποία προηγουμένως η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν χρήζουν διερεύνησης από τη Βουλή, τότε το πολιτικό κόστος για τη ΝΔ θα είναι μεγάλο.

Αποφάσεις με βάση τη δικογραφία

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις τις οποίες θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης είναι τα στοιχεία που ανακύπτουν από τη μελέτη της δικογραφίας, για την οποία ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Πλεύρης – φέρεται να είναι επιφορτισμένος με τη νομική αξιολόγηση του υλικού – έχει δηλώσει πως είναι μια υπόθεση «με ιδιαίτερο βάρος, υπό την έννοια ότι είναι ένας ώριμος φάκελος, υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων, υπάρχει ανταλλαγή emails, υπάρχουν 3 εκατομμύρια που έχουν κινηθεί και αποδεικνύεται η κίνησή τους».

Ο ίδιος βεβαίως έχει διευκρινίσει ότι το αν ισχύουν ή όχι όλα όσα υποστηρίζει η πλευρά Καλογρίτσα, η οποία κάνει λόγο για «εικονική συμφωνία» με τον Ομιλο CCC με «ενδιάμεσο» τον κ. Παππά και «μπροστινό» τον ίδιο με στόχο τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, «είναι θέμα προς εξέταση». Εχει όμως διευκρινίσει ότι «υπάρχει ένα βάσιμο υλικό σοβαρό, το οποίο το εξετάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί η ΝΔ έχει αποφασίσει ότι αν κινηθεί για να κάνει ή να μην κάνει προκαταρκτική επιτροπή ή οτιδήποτε άλλο θα στηρίζεται αποκλειστικά στη σωστή μελέτη των στοιχείων και σε αυτό που έχει καταλήξει η νομική έρευνα του φακέλου και όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες».

Προανακριτική προ των πυλών

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι η προανακριτική επιτροπή είναι προ των πυλών με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θα πυροδοτήσει πολιτική όξυνση και πόλωση, και μάλιστα εν μέσω lockdown και σε κλίμα έντονης κοινωνικής και οικονομικής πίεσης. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή της διερεύνησης από τη Βουλή, αυτή να δρομολογηθεί με την άρση της καραντίνας στο τέλος του μηνός.

Τα αδικήματα

Εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία καταλήξει σε προανακριτική επιτροπή τα αδικήματα που φαίνεται ότι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο είναι: η παρακώλυση συναγωνισμού, όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τους όρους συμμετοχής που ίσχυσαν για τα υπόλοιπα επιχειρηματικά σχήματα που έλαβαν μέρος, αλλά και η δωροληψία πολιτικού προσώπου καθώς η πλευρά Καλογρίτσα εμφανίζει τον κ. Παππά ως μεσολαβητή για μεταφορές χρημάτων – το αδίκημα υφίσταται ακόμη και αν τα χρήματα δεν πήγαν στο πολιτικό πρόσωπο αλλά σε τρίτον.

Υπάρχουν και πλημμεληματικού χαρακτήρα πτυχές όπως η παρακώλυση ανταγωνισμού και η παράβαση καθήκοντος, ενώ προς διερεύνηση θεωρούν ορισμένοι ότι είναι και το ότι επιστράφηκαν τα χρήματα, ενώ είχε καταπέσει η εγγυητική επιστολή.

Πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών

Σχετικά με τη διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία θα πρέπει να καταθέσει σχετική πρόταση που θα υπογράφεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτών) θα αποφανθεί αν συντρέχουν οι λόγοι συγκρότησης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον κ. Παππά.