Οδηγός είναι η εβδομάδα που ξεκινά για τις επικείμενες αποφάσεις που αφορούν το σχέδιο αντιμετώπισης του τρίτου κύματος. Τα σημάδια σταθεροποίησης στα μεγάλα αστικά κέντρα – με έμφαση την Αττική – έχουν ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, οι ειδικοί εν τούτοις χαρακτηρίζουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «εύθραυστη» και εύκολα ανατρέψιμη καθώς ο ιός κυκλοφορεί με ενισχυμένες, μεταδοτικές δυνάμεις.

Και με τεκμήριο την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι Εντατικές του ΕΣΥ – κυρίως στην πρωτεύουσα –, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνιστούν υπομονή, δείχνοντας παράταση του lockdown διάρκειας τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά και σκληρές τοπικές παρεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, με αποτέλεσμα να ισχύουν παράλληλες καραντίνες διαφορετικών ταχυτήτων.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Παρ’ όλα αυτά και σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τότε αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Καθώς όμως η πανδημία ροκανίζει και τα θεμέλια της εξασθενημένης οικονομίας, η κυβέρνηση, σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς, αναζητεί στις… πτυχώσεις του ακορντεόν την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου κλαδικών lockdown, ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση εκείνους τους τομείς που είναι πιο ασφαλείς, με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν πλέον η χώρα θα πλέει σε «ήρεμα νερά» λόγω της αυξανόμενης εμβολιαστικής θωράκισης – που σημειωτέον έχει ξεπεράσει το 6% – και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Δεν αλλάζει το ωράριο του Σαββατοκύριακου

Υπό τα δεδομένα αυτά, η χαλάρωση σε κλάδους – όπως είναι για παράδειγμα το λιανεμπόριο – πιθανόν να προηγηθεί, χωρίς να συνοδεύεται από άρση της απογευματινής καραντίνας του Σαββατοκύριακου. Και αυτό διότι σε ό,τι αφορά το click away τα επιδημιολογικά δεδομένα βαθμολογούν τη δραστηριότητα αυτή ως «ασφαλή», ενώ αντιθέτως οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις που οφείλονται και σε φιλικές επισκέψεις φαίνεται να στρώνουν το χαλί στο τρίτο κύμα.

Παράλληλα, επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τηλεργασία (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα πρέπει να ενισχυθεί (ακόμη και στο 75%), ενώ πάγιο αίτημα των επιδημιολόγων είναι η διασφάλιση του testing και των μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας όπου κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία – όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργοστασιακές μονάδες. Αντίστοιχα, και καθώς ο νέος κορωνοϊός χτυπά και την ευάλωτη υγειονομικά νησιωτική χώρα, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι όσοι μεταβαίνουν για εργασία (την περίοδο αυτή οι μετακινήσεις αφορούν κατά κανόνα οικοδομικές εργασίες) θα πρέπει να φέρνουν βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Τρικλοποδιά από τις μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση τρικλοποδιά στις επιδιωκόμενες ανάσες ελευθερίας βάζουν τα νέα στελέχη – πρωτίστως το βρετανικό B.1.1.7. και δευτερευόντως το στέλεχος της Νότιας Αφρικής –, καθώς κυκλοφορούν ακτινωτά στον ελλαδικό χάρτη, με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί από την Αθήνα και την Αχαΐα έως την Κρήτη, τη Θάσο και τη Χαλκιδική. Τα ευρήματα αυτά αντιμετωπίζονται ως εστίες υψηλού κινδύνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει για τον Δήμο Εύοσμου-Κορδελιού, καθώς έχει χαρτογραφηθεί ως ο «πυρήνας» της κυκλοφορίας του στελέχους της Νότιας Αφρικής, ενώ η Αθήνα πολιορκείται από το βρετανικό στέλεχος, με τον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών να βρίσκονται στο στόχαστρό του.

Προς το παρόν, τα νοσοκομεία της Α’ και της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, με τα μέλη της Επιτροπής να προειδοποιούν ότι το κύμα των εισαγωγών και των διασωληνώσεων φτάνει στα νοσοκομεία με χρονοκαθυστέρηση. Συνεπώς, ακόμη κι αν επικρατήσει το καλό σενάριο περί σταδιακής μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή δεν θα συνοδευτεί με βελτίωση της εικόνας στο ΕΣΥ.

Αναζητούνται έγκαιρα εφεδρείες κρεβατιών

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του υπουργείου Υγείας, αναζητώντας εφεδρείες κρεβατιών πριν «κοκκινίσουν» οι ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης αναπνοής ξεπέρασαν τους 325. Ηδη σε έξι μονάδες της Αττικής η πληρότητα αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα να ανοίγουν εσπευσμένα νέες κλίνες Εντατικής – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν, όπου την περασμένη εβδομάδα λειτούργησαν δέκα επιπλέον κρεβάτια στην καρδιοχειρουργική μονάδα.

Παράλληλα, για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων έχουν διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές 121 κλίνες Εντατικής (για την περίθαλψη περιστατικών non-COVID), ενώ στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων υπάρχει πρόταση και για την παραχώρηση 300 απλών κλινών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τα σενάρια για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, το εμβόλιο της Johnson & Johnson (που σημειωτέον είναι το μοναδικό που χρειάζεται μία δόση για να δημιουργήσει ανοσία) να εκτελείται στα ιατρεία και στα φαρμακεία. Εν τούτοις, δεν λείπουν οι δεύτερες σκέψεις αλλά και οι αντιδράσεις από γιατρούς του ΕΣΥ καθώς το «άνοιγμα» των εμβολιασμών θα υπονόμευε την προτεραιοποίηση εν απουσία αφθονίας εμβολίων.

Αντιθέτως, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μονοδοσικό εμβόλιο ως σημαντικό «εργαλείο» με ενδεικτικό παράδειγμα τη θωράκιση της νησιωτικής χώρας, ελαχιστοποιώντας τα επιχειρησιακά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πυρηνικός γιατρός στον Ευαγγελισμό κ. Ι. Δατσέρης.