Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον φυγόποινο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά εκδόθηκε από την Ιντερπόλ.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε χώρα των Βαλκανίων, για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 13 ετών και τριών μηνών.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα για την προώθηση ενταλμάτων από τις αρχές ενός κράτους σε άλλες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν η σύλληψη και η έκδοση του κατηγορούμενου.

Οργανωμένο σχέδιο

Ο 59χρονος, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ακροδεξιού κόμματος, φέρεται να έχει εξαφανιστεί και να αναζητείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών του.

Τότε, υπήρχε η εικόνα ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν ήδη σε διακριτική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς. Ομως τότε δημοσιοποιήθηκε ότι ο υπαρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος είχε εξαφανιστεί… προ πολλού, κάτι που ήδη φαίνεται να γνώριζαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., όταν πολλές ημέρες νωρίτερα δεν τον έβλεπαν καθόλου να κινείται στην περιοχή του Παπάγου όπου ήταν το σπίτι του.

Εκ των υστέρων έχει διαπιστωθεί ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του, την 1η Οκτωβρίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Μάλιστα, είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό του τηλέφωνο – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς, συνεργάτες κ.λπ.- το οποίο καλείτο χωρίς απόκριση. Προκειμένου πιθανόν να δείχνει ότι απλώς είναι αμελής στις απαντήσεις του και δεν το έχει κλειστό. Κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες ότι σχεδιάζει να εξαφανιστεί.

Εκ των υστέρων πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι από το περασμένο καλοκαίρι ο Χρήστος Παππάς κατέστρωνε το τελικό σχέδιο εξαφάνισής του με τη βοήθεια ενός προσωπικού φίλου του. Και οι οι δύο θεωρούσαν ότι η απόφαση για τη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης θα ήταν καταδικαστική, παρά την αγόρευση της εισαγγελέως στα τέλη του 2019, που είχε προτείνει η Χρυσή Αυγή να μη χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» και ότι «η ηγεσία της δεν είχε καμία γνώση της εγκληματικής δράσης της». Ετσι, λοιπόν, από τότε άρχισε να καταστρώνει με γνωστούς του ένα σύνθετο σχέδιο φυγής και εξαΰλωσης των ιχνών για διάστημα αρκετών ετών.