Για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας

Η επιτυχημένη σειρά συνεχίζεται!

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Εβίτα Περόν

Η φιλόδοξη ηθοποιός, που έγινε μία από τις πλέον αγαπητές και διάσημες γυναίκες της εποχής της.

Κατάφερε να μετατρέψει την υποτίμηση σε ταξική συνείδηση και τις γυναίκες σε αδιαμφισβήτητες πρωταγωνίστριες της πολιτικής ζωής της Αργεντινής.

Το έργο της στο πλευρό του Προέδρου Περόν, και η επανάσταση για κοινωνική δικαιοσύνη την κατέστησαν ηρωίδα για τη χώρα.

Η ζωή της Εύας Περόν περικλείει εντός της τουλάχιστον τρεις ιστορίες: της νόθας κόρης Μαρίας Εύας Ιμπαργκούρεν, της φιλόδοξης ηθοποιού Μαρίας Εύας Ντουάρτε και της Εβίτας Περόν, η οποία –παραδόξως– γίνεται μία από τις πλέον αγαπητές και διάσημες γυναίκες της εποχής της, χάρη και σε ένα υποκοριστικό όνομα (Εβίτα), αλλά και σε έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό (ντεσκαμισάδος). Σε αυτό ακριβώς το πείσμα έγκειται το αληθινό, μολονότι αμφιλεγόμενο, μεγαλείο της Εύας Περόν: μίας μορφής που κατάφερε να μετατρέψει τον υποκορισμό σε δύναμη, την υποτίμηση σε ταξική συνείδηση και τις γυναίκες σε αδιαμφισβήτητες πρωταγωνίστριες της πολιτικής ζωής της Αργεντινής.

Η Εβίτα, όπως αποκαλούνταν πάντα στοργικά, είναι άλλωστε το δίχως άλλο μια ηρωίδα για τη χώρα, αν όχι (ακόμα) αγία. Το έργο της στο πλευρό του Προέδρου Περόν είχε την αυτονομία του και ταυτόχρονα ήταν πλήρως ενσωματωμένο σε αυτό του συζύγου της. Εντόπιζε τις ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, μέσω της δράσης της στο εσωτερικό των περονικών συνδικάτων, τα οποία τάσσονταν υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών, των πιο φτωχών και των ηλικιωμένων. Έχοντας υποφέρει η ίδια κατά την παιδική και την εφηβική της ηλικία από τις κοινωνικές διακρίσεις απέναντι στα νόθα παιδιά, είχε πράγματι ανακαλύψει πολύ νωρίς μέσα της, όπως θα ισχυριστεί, «ένα βαθύτερο συναίσθημα που κυριαρχεί πλήρως στο πνεύμα και τη βούλησή μου: αυτό το συναίσθημα είναι ο αποτροπιασμός απέναντι στην αδικία». Η φλογερή παρουσία αυτού του αιτήματος κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα στην Εβίτα ήταν το

καύσιμο που τροφοδότησε τη ζωή της δίπλα στον Περόν και της επέτρεψε να πραγματοποιήσει μία αληθινή επανάσταση σε μιαν Αργεντινή που τότε έβγαινε από την αδρανή, διεφθαρμένη και νεποτιστική προηγούμενη ηγεσία και ανοιγόταν στη μετάβαση της κατά κύριο λόγο αγροτικής κοινωνίας σε μια βιομηχανική πραγματικότητα, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται κάθε ριζική αλλαγή.

«Εάν δεν ενδιαφερθεί κάποιος να ανακουφίσει όσους βρίσκονται στο περιθώριο, αυτοί θα σχηματίσουν μία ομάδα αγανακτισμένων και πικραμένων ανθρώπων, η οποία θα αποτελέσει –το λιγότερο– μια απειλή για το κίνημα που θέλει να τυλίξει τον λαό σε μιαν αγκαλιά αγάπης και δικαιοσύνης».

Εβίτα Περόν

Εγκυροι μελετητές παρουσιάζουν σε ελκυστικές αφηγήσεις τη ζωή, το έργο και την περίπλοκη προσωπικότητα σπουδαίων γυναικών της Ιστορίας δίνοντας στις πρωταγωνίστριες τον λόγο παράλληλα με τα χρονικά των συγχρόνων και τις εκτιμήσεις των μεταγενεστέρων.

Tην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει:

Φρίντα Κάλο

Aκόμη

GEO

Το πιο συναρπαστικό διεθνές περιοδικό, την Κυριακή και κάθε μήνα με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ανακαλύψτε μαζί με το «GEO», όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης.

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

Βόρεια Ιταλία. Στον ρυθμό του πιο γκροτέσκου καρναβαλιού

Αυτοκινητόδρομοι με θέα

Η λεοπάρδαλη του χιονιού

Η μοναδικότητα του Αθω

Ταξίδι στα νησιά Λοφότεν με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΕΒΙΤΑ ΠΕΡΟΝ»: €0,90