Ενα τσουνάμι αποκαλύψεων που κανείς δεν γνωρίζει ποιούς και πόσους θα συμπαρασύρει, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Κι αν μέχρι πριν από λίγα 24ωρα δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε με αποδείξεις και ονόματα, πλέον το λόγο έχει πάρει η Δικαιοσύνη. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμούς κατά συρροήν, ουσιαστικά ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα όποια κυκλώματα δρούσαν πέριξ του γνωστού σκηνοθέτη.

Αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν κι άλλα στόματα, για μιλήσουν κι άλλα θύματα αρρωστημένων ανθρώπων από το χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης ή όπου αλλού. Ο Λιγνάδης βρίσκεται από χθες σε πολύ δύσκολη θέση, και ίσως σήμερα να οδηγηθεί στη φυλακή αν ο εισαγγελέας ζητήσει την προφυλάκισή του.

Το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται, όμως, είναι αν θα έρθουν τέτοιες αποκαλύψεις που θα συνταράξουν ίσως και περισσότερο από την ίδια την περίπτωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι θα ανοίξουν κι άλλα στόματα και θα ειπωθούν κι άλλα γεγονότα που σχετίζονται με βιασμούς ανηλίκων, με κακοποιήσεις κι ενδεχομένως με ένα κύκλωμα παιδεραστίας που δεν γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Ενδεχομένως, δε να υπάρξουν και σοβαρές πολιτικές εξελίξεις καθώς η υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται στο στόχαστρο και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της στην κυβέρνηση.

Οι καταγγελίες σε βάρος του Λιγνάδη είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Η άλλη είναι οι καταγγελίες που έρχονται και για άλλους ηθοποιούς, κάποιους που ήδη έχουν γίνει γνωστοί τις προηγούμενες ημέρες, κάποιους άλλους που θα προκαλέσουν νέο σοκ στο Πανελλήνιο.

Βεβαίως, η υπόθεση Λιγνάδη είναι πολύ σοβαρή διότι εμπλέκονται μικρά παιδιά, διότι οι υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί και γιατί καλά γνωρίζοντες λένε ότι υπάρχει πολύ σκοτάδι και πολύ βρομιά που ακόμη δεν έχει βγει ούτε κατ’ ελάχιστο.

Ομως, και άλλες περιπτώσεις που θα βγουν στην επικαιρότητα αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στον καλλιτεχνικό χώρο και συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων που μέχρι πρότινος ενδεχομένως να ήταν στην ίδια σκηνή ή στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό.

Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος χθες συνελήφθη, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, μετά από καταγγελίες και μηνύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, θα ζητήσει προθεσμία να απολογηθεί και να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή. Ομως, δείχνει πολύ μόνος καθώς το σύνολο του καλλιτεχνικού χώρου τον αδειάζει.

Ο δρόμος για τη δικαστική οδό άνοιξε το πρωί της Παρασκευής, όταν ένας 25χρονος άνδρας κατέθεσε μήνυση για βιασμό σε ηλικία 14 ετών από τον κ. Λιγνάδη. Η διαφορά με την προηγούμενη καταγγελία που υπήρχε, του γνωστού πλέον ως «Βασίλη», είναι ότι αυτή τη φορά το αδίκημα δεν είχε παραγραφεί, αφού σύμφωνα με τη μήνυση ο βιασμός είχε λάβει χώρα το 2010.

Με αυτόν τον τρόπο, κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύλληψη του σκηνοθέτη, με τις εισαγγελικές αρχές να κινούνται μεθοδικά, με ταχύτητα και υπό άκρα μυστικότητα, εξετάζοντας μία σειρά από μάρτυρες, οι οποίοι εισέφεραν στη Δικαιοσύνη καθοριστικά στοιχεία για την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του γνωστού σκηνοθέτη.

Στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν περιλαμβάνονται δύο μηνύσεις και τρεις καταθέσεις εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος, και αποφάσισαν την άσκηση της ποινικής δίωξης. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το MEGA, υπήρξε ακόμα μια -η τρίτη- καταγγελία, η οποία αποδείχτηκε κομβικής σημασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αδίκημα που φέρεται να έχει τελεστεί την τελευταία 5-6ετία, άρα δεν έχει παραγραφεί.

Πρόκειται για καταγγελίες, στις οποίες προέβησαν μάλιστα και άτομα από το περιβάλλον του κ. Λιγνάδη αλλά και άλλοι που γνώριζαν για βίαια περιστατικά, συνέθεσαν το παζλ της υπόθεσης.

Η γυναίκα – κλειδί

Κομβικής σημασίας θεωρήθηκε, επίσης, η κατάθεση μάρτυρος – «κλειδί», το βράδυ της Παρασκευής. Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε πολύωρη κατάθεση από τη γυναίκα, η μαρτυρία της οποίας επιτάχυνε τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς φαίνεται να πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει συγκεκριμένα γεγονότα χωρίς να έχει την ιδιότητα του θύματος. Η κατάθεση διήρκησε πολλές ώρες και με την ολοκλήρωσή της η μάρτυρας, η οποία αποκάλυψε πως ο σκηνοθέτης διατηρούσε σχέση με ανήλικους, αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο με μεγάλη μυστικότητα, επιλέγοντας να εξέλθει αποφεύγοντας την κεντρική είσοδο της Εισαγγελίας.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του κ. Λιγνάδη αφορά δύο περιπτώσεις βιασμού, εκ των οποίων η μία είναι εκείνη που καταγγέλθηκε με την χθεσινή μήνυση από 25χρονο αλλοδαπό. Η δεύτερη προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη. Ωστόσο, είναι η πράξη που καταγγέλθηκε στην Εισαγγελία μετά από εκείνη την προσφυγή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ενώπιον της οποίας θα οδηγηθεί για την απολογία του.

Το παρασκήνιο της σύλληψης και η… καθόλου τυχαία επίσκεψη στη ΓΑΔΑ

Δεκαοκτώ μέρες μετά την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, υπό τη βαριά σκιά καταγγελιών και πληροφοριών περί εντάλματος σύλληψης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετέβη, συνοδεία του δικηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα, στα κεντρικά ΓΑΔΑ, όπου και ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Εκείνη την ώρα δεν είχε εκδοθεί το ένταλμα, οπότε ο ηθοποιός και ο δικηγόρος του αποχώρησαν με προορισμό το σπίτι στο οποίο διέμενε τις τελευταίες μέρες, μια είδηση που είχε αποκαλύψει το in.gr. Ενα σπίτι που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει σε φίλο του σκηνοθέτη από το χώρο της κεντροαριστεράς που είχε κάποτε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Πρόκειται για μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν ήταν από πλευράς του σκηνοθέτη, αφού είχε σκοπό να δείξει στις δικαστικές Αρχές ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτως ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της προφυλάκισης, κάτι που αναμένεται να κριθεί αύριο, Κυριακή, όταν και θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα.

Περίπου δύο ώρες μετά, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και ο κ. Λιγνάδης παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι αύριο.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που -όπως γίνεται σε κάθε υπόθεση- θα «ζυγίσουν» οι εισαγγελικές αρχές ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου: Αφενός, αν είναι ύποπτος φυγής και αφετέρου αν είναι επικίνδυνος για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Αρνείται όλες τις κατηγορίες

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σύλληψή του, μέσω του δικηγόρου του, ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του έξω από τη ΓΑΔΑ, επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών, ενώ επανέλαβε πως πήγαν στη ΓΑΔΑ νωρίτερα και αφού τους είπαν ότι δεν υπήρχε ένταλμα αποχώρησαν.

Στη συνέχεια, «όταν εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, παρουσιαστήκαμε αμέσως» είπε. «Άλλωστε εξ αρχής έχει δηλώσει σε όλη αυτή την ιστορία ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτεί ούτε να διαφύγει» τόνισε.

«Θα λάβουμε την δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και τα υπόλοιπα με την απολογία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο. «O κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής στις εξηγήσεις του, με οργανωμένη σκέψη» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Λιγνάδης αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της ανακρίτριας. «Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό (η κατηγορία). Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες» επισήμανε.

Τα «ύποπτα» μαθήματα σε προσφυγόπουλα

Την ίδια ώρα επιμένουν οι μαρτυρίες γειτόνων για επισκέψεις στο σπίτι του προσφυγόπουλων από προσφυγικές δομές ανηλίκων, συναντήσεις που προγραμμάτιζε μάλιστα ΜΚΟ, που έχει την έδρα της στην πλατεία Καραϊσκάκη (προς αποφυγή παρεξήγησης και ταύτισής της με γνωστή ΜΚΟ που έχει την έδρα της στο κέντρο της Αθήνας).

Η επίσημη απάντηση όταν ρωτήθηκε για αυτές τις επισκέψεις ήταν ότι παρέδιδε αφιλοκερδώς μαθήματα θεάτρου σε αλλοδαπούς ανήλικους. Εξήγηση που δεν θα είχε αμφισβητηθεί εάν η συμπεριφορά των παιδιών-μαθητών δεν πρόδιδε άλλα…

Τα περισσότερα παιδιά αρνούνταν κατηγορηματικά να ξαναπάνε στο σπίτι του Λιγνάδη, τονίζουν οι γείτονες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες γειτόνων ότι «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά».

Έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018.

Έπειτα από επικοινωνία με τους φορείς, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον πολλά από εκείνα τα παιδιά σήμερα ζουν στη Γαλλία.

Πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει αν κριθεί ένοχος

Μιλώντας στο MEGA, ο ποινικολόγος, Γιάννης Βλάχος, είπε πως ο βιασμός κατά συρροή -κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δημήτρης Λιγνάδης- είναι κακούργημα και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη.

Παράλληλα, όπως είπε, στο πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγμή στοιχειοθετούνται κι άλλα αδικήματα, τα οποία μπορεί να ανεβάσουν την τελική ποινή φυλάκισης, εφόσον πάντα κριθεί ένοχος από τη Δικαιοσύνη.