Προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του έλαβε από την ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος έφτασε στην Ευελπίδων λίγο πριν τις 10 το πρωί της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λιγνάδης αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός έφτασε με όχημα της ΕΛΑΣ, φορώντας χειροπέδες, σκούφο και μάσκα για τον κοροναϊό. Τελικά αποχώρησε περίπου στις 10:35 για την ΓΑΔΑ, δίχως να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο δικηγόρος του έδωσε το πρώτο στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής χθες καθώς τόνισε ότι ο πελάτης του ότι θα αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο περιμένει να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου.

Οι πρώτες φωτογραφίες και το βίντεο με τον Δημήτρη Λιγνάδη να φτάνει στην Ευελπίδων:

Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα

Την Τετάρτη το πρωί θα απολογηθεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημητρης Λιγναδης στην ανακρίτρια για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται. Ο κατηγορούμενος όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εξαιρετικής σημασίας κρίθηκε, εκτός από την μήνυση που κατέθεσε νεαρός και ακόμη μια μαρτυρία προσώπου που καταγγέλλει το βιασμό του από τον θεατράνθρωπο σε χρόνο που, επίσης, δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Το όνομα του συγκεκριμένου μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού που, αν και η πράξη είχε παραγραφεί, στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης.

Οι δύο μηνύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού.

Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή.

Ο μηνυτής, 40 ετών, σήμερα κατήγγειλε πως από βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών το 1995. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 26 χρόνια και για τα αδικήματα για τα οποία τον καταμήνυε έχουν παραγραφεί. 

Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Η μαρτυρία – «κλειδί»

Κομβικής σημασίας θεωρήθηκε, επίσης,  κατάθεση μάρτυρος – «κλειδί», το βράδυ της Παρασκευής. Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε πολύωρη κατάθεση από τη γυναίκα, η μαρτυρία της οποίας επιτάχυνε τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς φαίνεται να πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει συγκεκριμένα γεγονότα χωρίς να έχει την ιδιότητα του θύματος.

Η κατάθεση διήρκησε πολλές ώρες και με την ολοκλήρωσή της η μάρτυρας, η οποία αποκάλυψε πως ο σκηνοθέτης διατηρούσε σχέση με ανήλικους, αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο με μεγάλη μυστικότητα, επιλέγοντας να εξέλθει αποφεύγοντας την κεντρική είσοδο της Εισαγγελίας.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του κ. Λιγνάδη αφορά δύο περιπτώσεις βιασμού, εκ των οποίων η μία είναι εκείνη που καταγγέλθηκε με την χθεσινή μήνυση από 25χρονο αλλοδαπό. Η δεύτερη προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη.

Ωστόσο, είναι η πράξη που καταγγέλθηκε στην Εισαγγελία μετά από εκείνη την προσφυγή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ενώπιον της οποίας θα οδηγηθεί για την απολογία του.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Λιγνάδης

Ο καλλιτέχνης , μέσω δήλωσης του συνηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα, δηλώνει αρχικά πως αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται: «O κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής στις εξηγήσεις του, με οργανωμένη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Λιγνάδης αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της ανακρίτριας. «Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό (η κατηγορία). Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες» επισήμανε.