Στα 4 δισ. ευρώ από το υψηλό των 27,6 δισ. ευρώ έχουν πλέον διαμορφωθεί τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, καθώς έληξε η 9μηνη περίοδος διευκόλυνσης που παρείχαν οι τράπεζες στο 85% των περιπτώσεων.

Το στοιχείο αυτό παρουσίασε μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου για την στήριξη των δανειοληπτών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όπως είπε, η πλειονότητα των αναστολών αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια (55%), από τους κλάδους της εστίασης, των καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης και των μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, με βάση τις προβλέψεις τους, τα νέα κόκκινα δάνεια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα διαμορφωθούν στα 8 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το τραπεζικό σύστημα μετά την πρώτη φάση του Ηρακλής θα πρέπει να «καθαρίσει» μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τάξης των 40- 45 δισ. ευρώ.

«Η βέλτιστη λύση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank) αποτελεί τη βέλτιστη λύση για την πλήρη εξυγίανση του κλάδου, με ταυτόχρονη επίλυση του προβλήματος της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας στα ίδια κεφάλαιά τους.

Η λύση που προτείνεται, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, θα δώσει μία γρήγορη και χαμηλού κόστους για δημόσιο και τράπεζες λύση που θα οδηγήσει σε μηδενισμό των κόκκινων δανείων και θα επιλύσει το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου χωρίς να χάσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι των συστημικών ομίλων.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο θέμα είπε πως η πρόταση βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε συνεργασία με τους συμβούλους του υπουργείου.

Η θέση Ζαββού για bad bank

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα για την πρόταση που υπεβλήθη από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας πως βρίσκεται ήδη υπό αξιολόγηση.

Πρόσθεσε όμως πως η όποια λύση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα, παρουσιάζοντας μία σειρά από θέσεις της Κομισιόν που καταδεικνύουν πως θα πρέπει να προτιμηθεί η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η Κομισιόν επίσημα έχει αναφερθεί στην επιτυχία του σχήματος κρατικών εγγυήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή μίας συστημικής λύσης, την επαρκή χρηματοδοτική ισχύ όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών

Ωστόσο, θεωρεί η Κομισιόν, πως ακόμη κι αν μπορούσαν να αντληθούν αυτά τα λεφτά πιθανότητα θα χρειαζόταν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, σημείωσε ο κ. Ζαββός, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του κοινοτικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος βαθμός ομοιογένειας στα δάνεια που εντάσσονται σε μία κακή τράπεζα, υπονοώντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σημείωσε δε πως η Επιτροπή επιτρέπει ως τρίτη εναλλακτική λύση σε κράτη μέλη που μπορούν να δικαιολογήσουν ότι υπάρχει απώλεια κεφαλαίων στις τράπεζες και η οποία μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία, το δημόσιο να τις στηρίξει παίρνοντας μετοχές, χωρίς τον κίνδυνο ενεργοποίησης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Η θέση της ΕΕΤ

Στο θέμα των συστημικών λύσεων υποβοήθησης του κλάδου προς την κατεύθυνση της πλήρους εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Όπως είπε, το σχήμα Ηρακλής είχε ήδη λάβει πριν την εφαρμογή στην Ελλάδα τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν και είχε με επιτυχία βοηθήσει τις ιταλικές τράπεζες να απαλλαγούν από μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, το πλάνο είχε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, συμβάλλοντας στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι ελληνικές τράπεζες τάσσονται υπέρ της παράτασης του σχεδίου «Ηρακλής» για τη συνέχιση των τιτλοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Για την πρόταση της ΤτΕ ο πρόεδρος της ΕΕΤ είπε ότι «βρίσκεται υπό αξιολόγηση σε συνεργασία με τους συμβούλους μας και σύντομα θα τοποθετηθούμε επί του θέματος».

Σημείωσε πάντως ότι η δημιουργία bad banks είναι μέρος πλέον του ευρύτερου διαλόγου που διεξάγεται στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαντζηνικολάου, σε πρόσφατα κείμενα της Κομισιόν αναφέρεται η χρησιμότητα των bad banks για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της πανδημίας, τα οποία στην Ευρώπη εκτιμάται πως θα εξαπλασιαστούν.

Σημείωσε πάντως πως από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Ελλάδα η επιδείνωση στους δείκτες καθυστερήσεων δείχνει διαχειρίσιμη και μικρή και κατέληξε σημειώνοντας πως «όλες οι λύσεις είναι ευπρόσδεκτες».

ΚΑΤΡΙΝΗΣ

«Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς;»

Στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στην Επιτροπή Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε τα εξής:

Συζητούμε σήμερα το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους των 240 δις, των τραπεζικών δανείων και των 100 δις περίπου ΜΕΔ, από τη διαχείριση του οποίου θα κριθεί το κατά πόσον θα υπάρξουν χιλιάδες ‘’λουκέτα’’ στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και το κατά πόσον θα χάσουν τη δουλειά του χιλιάδες εργαζόμενοι.

Επειδή διαβάζουμε για συσκέψεις, συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εκπροσώπους των τραπεζών που οδηγούν σε ειλημμένες αποφάσεις, γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να γίνει η σημερινή συνεδρίαση ώστε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός για αυτές τις συζητήσεις και αποφάσεις.

Και δε θα πρέπει η σημερινή συζήτηση να εξαντληθεί σε μια τεχνικού χαρακτήρα συζήτηση γιατί για τους Έλληνες πολίτες μικρή αξία έχει ποιος θα αγοράσει τα δάνειά τους αλλά το πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν χωρίς να χάσουν τις περιουσίες τους, αφού από την 1η Ιουνίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και αυτό είναι το 1ο ερώτημα που θέλω να απευθύνω στην κυβέρνηση. Θα τους απελευθερώσετε;

Το 40% των στεγαστικών και 32% των επιχειρηματικών δανείων στις τράπεζες είναι ‘’κόκκινα’’ με το ποσοστό στις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 55%. Ένα στα τρία δάνεια που τέθηκαν σε αναστολή βρίσκονται στην κατηγορία αυξημένου πιστωτικού κινδύνου. Αν αθροίσουμε και αυτά που είναι στα funds, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χρειάζονται ρευστότητα, αναστολές, βιώσιμες ρυθμίσεις και επιδότηση δόσεων για να επιβιώσουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όσον αφορά στη ρευστότητα

Ρευστότητα που δε δίνεται από το τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι έχει αντλήσει 33,6 δις ευρώ από την ΕΚΤ ενώ οι καταθέσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 14,5 δις.

Οι τράπεζες-με την ανοχή της κυβέρνησης-θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να αποκλείεται το 95% των ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ της χώρας. 30.000 έχουν πιστοληπτική ικανότητα σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερη ρευστότητα λόγω του υψηλού αποθέματος ΜΕΔ (35,8%), το οποίο έχει μειωθεί μόλις 10 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 5 χρόνια.

Για να περιορίσουν τα ΜΕΔ, να μην πάρουν αυξημένες προβλέψεις και να διασφαλίσουν κεφάλαια, οι τράπεζες χρησιμοποιούν:

1. Αναστολές δανείων

Με πρωτοβουλία των τραπεζών και όχι νομοθετική παρέμβαση, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι αναστολές κάλυψαν δάνεια περίπου 28 δις, σε συντριπτικό ποσοστό οι αναστολές δόθηκαν σε εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά το 90% των αναστολών έχει ήδη λήξει. Η νέα αναστολή που δόθηκε το Δεκέμβριο αφορά πολύ λίγες περιπτώσεις.

2. Ρυθμίσεις:

Οι τράπεζες προτείνουν δόσεις στο 50% των δόσεων προ πανδημίας σε επαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά και εργαζόμενους με 534 ευρώ το μήνα, με στρατηγική αύξησης της απαιτούμενης δόσης το επόμενο διάστημα.

Ακούμε για 400 χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους 21 δις που έχουν γίνει, αλλά 6 στις 10 βραχυχρόνιες ρυθμίσεις ξανακοκκινίζουν εντός τριμήνου (σύμφωνα με την ΤτΕ)

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέδωσε ελάχιστες ρυθμίσεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας (2268) και είναι ο ίδιος μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου και θα οδηγήσει σε μαζικές πτωχεύσεις.

3. Επιδότηση δόσεων-πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Έγιναν 160.000 αιτήσεις και επιδοτήθηκαν κατά 90% εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 1/3 των δανείων σε αναστολή θα επιδοτηθούν από τη ΓΕΦΥΡΑ.

Τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια δε διευκολύνθηκαν να ενταχθούν, ενώ μαθαίνουμε ότι αποκλείονται τα ‘’κόκκινα’’ επιχειρηματικά δάνεια από τη ΓΕΦΥΡΑ 2

4. Διαχείριση των κόκκινων δανείων

Εδώ και 14 μήνες έχουμε το μοντέλο του ‘’Ηρακλή’’ με μία μόλις τιτλοποίηση 7,6 δις, ενώ χρειάστηκαν 10 μήνες για να τεθεί σε ισχύ η εγγύηση του Δημοσίου!

Υπάρχει και η δημόσια κατατεθειμένη πρόταση του διοικητή της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank, πρόταση που έχει ήδη εφαρμοστεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες κα η οποία, βέβαια, είναι πιο ακριβή για τις τράπεζες. Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση εδώ και 4 μήνες δεν έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτή την πρόταση, ούτε σήμερα το κάνει.

Και εμείς έχουμε κάθε λόγο να απορούμε από τη στιγμή που, ήδη από το 2017, έχουμε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση bad bank για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να ενισχύσουμε την ουσιαστική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας.

Εκ νέου τιτλοποιήσεις βάσει του σχήματος ‘’Ηρακλής’’ με συνολικές εγγυήσεις 25 δις και διψήφιο δείκτη ΜΕΔ ή η λύση της εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού όπως προτείνει η ΤτΕ;

Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση για bad bank βρίσκεται πιο κοντά στο συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου και σίγουρα πιο στη δική μας πρόταση, αν και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τραπεζοκεντρική αλλά στόχευε στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προστασία των νοικοκυριών.

Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουν -υπό αυτές τις συνθήκες- να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες και να σταθούν όρθιοι ώστε να μη χάσουν τις περιουσίες τους.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-Ελληνική Ένωση Τραπεζών

1. Θα χαλαρώσετε τα κριτήρια με τα οποία χορηγείτε δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Θα προχωρήσετε σε πολλές δόσεις με σοβαρά κουρέματα δανείων, λαμβάνοντας υπόψη την αντικειμενική αδυναμία ή τις περιορισμένες δυνατότητες του οφειλέτη;
2. Μετά τη ζημιά 6-6,5 δις λόγω του ‘’Ηρακλή 1’’και το hive-down, πόσες υπολογίζετε ότι θα είναι οι κεφαλαιακές αιμορραγίες για τον ‘’Ηρακλή 2’’ και πως σκοπεύετε να τις καλύψετε, αφού είναι ανύπαρκτη η δημιουργία κεφαλαίου μέσω κερδοφορίας;
3. Είστε θετικοί στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για το σχήμα ‘’Αργώ’’ ή θεωρείτε πιο συμφέρουσα λύση τον ‘’Ηρακλή’’ για την εξυγίανση του ισολογισμού σας;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-Servicers

1. Τι ποσοστό από τα στεγαστικά δάνεια 4,4 δις που έχουν αναλάβει έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία;
2. Τι ποσοστό ρυθμίσεων τηρείται και τι ποσοστό της οφειλής έχει κουρευτεί κατά μ.ο. σε αυτές τις περιπτώσεις;
3. Σε τι ποσοστό προσδιορίζετε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος

1. Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία των τιτλοποιήσεων ως τώρα και αν ο Ηρακλής διασφαλίζει μακροπρόθεσμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή απλά μια ήρεμη δημοσιονομικά διετία για την κυβέρνηση;
2. Πόσα νέα κόκκινα δάνεια θα δημιουργηθούν και αν θεωρείτε επαρκείς τις σχετικές προβλέψεις των τραπεζών (συστημικών και μη) και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Γιατί θεωρείτε την αναβαλλόμενη φορολογία τόσο σοβαρό θέμα;
3. Η πρότασή σας εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Γιατί πιστεύετε ότι δε γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση ενώ, όπως υποστηρίζετε, είναι συμφέρουσα για τον φορολογούμενο;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ-Υπουργείο Οικονομικών

1. Θα απελευθερώσετε τους πλειστηριασμούς από την 1η Ιουνίου;

2. Έχετε προβεί σε συγκριτική ανάλυση κόστους-οφέλους μεταξύ των δύο λύσεων (Ηρακλής-bad bank); Ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τον Έλληνα φορολογούμενο;

3. Ποια είναι η άποψη σας για την πορεία των τιτλοποιήσεων και τον κίνδυνο που ανέλαβε το Δημόσιο; Ποια είναι η άποψη του συμβούλου που έχετε προσλάβει για αυτό το λόγο, (ισχύει ότι είναι και ορκωτός ελεγκτής της τράπεζας που έκανε την πρώτη συναλλαγή με τον Ηρακλή;) Γιατί τόση καθυστέρηση στον Ηρακλή με μόλις μία συναλλαγή και γιατί πιστεύετε ότι δε θα έχουμε ανάλογη καθυστέρηση και στις υπόλοιπες συναλλαγές;

4. Πως θα λύσετε το πρόβλημα του υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα κεφάλαια των τραπεζών;; Επιμένετε ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν αναλαμβάνει ρίσκο με τον Ηρακλή, αφού τους τελευταίους 12 μήνες έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες;

5. Επειδή οι τράπεζες δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον ‘’Ηρακλή’’, έχετε ζητήσει από τις τράπεζες να αξιολογηθούν και από δεύτερο οίκο αξιολόγησης, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί;