Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου της δράσης επιδότησης δανείων «Γέφυρα» που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παρουσιάζοντας την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις βασικές πτυχές του προγράμματος, ανέφερε ότι η επιδότηση θα είναι διάρκειας 8 μηνών και θα καλύπτει έως και το 90% των δόσεων.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση θα φτάνει ως το 90% επί των δόσεων για ενήμερα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια και έως το 80% σε μη εξυπηρετούμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η διαδικασία των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών.

Νέος Ηρακλής και bad bank

Αναφορικά με τις συστημικές λύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω εξυγίανση των συστημικών ομίλων από τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από μετά το πέρας του α΄ κύκλου του σχεδίου Ηρακλής, μέσω του οποίου θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ, τον ερχόμενο Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του.

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό οι 4 συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν έως τον Οκτώβριο του 2022 σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων που θα οδηγήσουν τους δείκτες καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι βρίσκεται υπό αξιολόγηση το σχέδιο για δημιουργία bad bank που πρότεινε η Τράπεζα της Ελλάδος, διαδικασία που όπως είπε δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.