Καθοριστικό βήμα για την πρόκρισή του στους «16» του Europa League έκανε ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι με μια σπουδαία εμφάνιση διέλυσαν στο Καραϊσκάκη με 4-2 την Αϊντχόφεν και την επόμενη εβδομάδα (25/2) θα ταξιδέψουν στην Ολλανδία για να σφραγίσουν το εισιτήριό τους για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μεγάλο ματς από τους Πειραιώτες, που έκαναν… σμπαράλια την άμυνα της ομάδας του Ρότζερ Σμιντ και πέτυχαν μια τεράστια ευρωπαϊκή νίκη. Μια νίκη που τους φέρνει αγκαλιά με την πρόκριση στους «16» και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς… μάδησαν τους Ολλανδούς και με γκολ των Μπουχαλάκη (9’), Εμβιλά (37’), Ελ Αραμπί (45+2’) και Μασούρα (83’) πέτυχαν μια σπουδαία νίκη απέναντι στην Αϊντχόφεν, που ισοφάρισε δύο φορές με τον Ζαχάβι (14’, 39’), αλλά στο τέλος υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Ολυμπιακού. Στον Θρύλο της Ευρώπης, που κάνει τους οπαδούς τους να συνεχίζουν να ονειρεύονται. Να ονειρεύονται μια ευρωπαϊκή κούπα και να είναι περήφανοι για την αγαπημένη τους ομάδα. Μια ομάδα – πρότυπο, που μεγαλουργεί εντός και εκτός συνόρων.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Σα μπροστά από την εστία και τους Λαλά, Μπα, Σωκράτη και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Στα χαφ ήταν οι Μπουχαλάκης, Εμβιλά και Καμαρά, με τους Βαλμπουενά και Μπρούμα στα δύο άκρα και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά, ο Σμιντ παρέταξε την Αϊντχόφεν με την εξής 11άδα: Εμβογκό – Μαξ, Μποσκάγλι, Τέζε, Ντάμφρις – Ροσάριο, Τόμας, Σανγκαρέ – Μάλεν, Ζάχαβι και Γκέτσε.

δανικό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με τον καλύτερο τρόπο, καθώς στο 9ο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε με πολλά φάλτσα το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Πειραιώτες από αριστερά και ο διεθνής χαφ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα δίχτυα του Εμβογκό για το 1-0. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς εκμεταλλεύτηκε την εξαιρετική εκτέλεση του Γάλλου χαφ και μπήκε μπροστά στο σκορ με την ωραία κεφαλιά του υψηλόσωμου μέσου.

Ισοφάρισε από σπόντα η PSV

Οι Ολλανδοί, ωστόσο, στο 14’ κατάφεραν να ισοφαρίσουν με ένα τυχερό γκολ από τον Ζάχαβι και ενώ μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν απειλήσει τον Ζοσέ Σα. Ο επιθετικός της Αϊντχόφεν βρήκε χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Σωκράτη, άλλαξε πορεία, ξεγέλασε τον Πορτογάλο τερματοφύλακα και κατέληξε στα δίχτυα των Πειραιωτών.

Ευκαιρία με τον Λαλά, 2-1 από τον Εμβιλά!

Μετά την ισοφάριση των φιλοξενούμενων ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με την μπάλα να παίζεται κυρίως στο χώρο του κέντρου. Στο 30’ οι Ερυθρόλευκοι έπιασαν στον ύπνο την PSV και έχασαν τεράστια ευκαιρία με τον Λαλά για να κάνουν το 2-1. Ο Ελ Αραμπί άνοιξε με πολύ ωραίο τρόπο στον Γάλλο μπακ, αυτός βγήκε ταχύτατα στην κόντρα, έφτασε απέναντι από τον Εμβογκό, σούταρε, αλλά ο πορτιέρο της ολλανδικής ομάδας έπεσε και απέκρουσε το σουτ του 29χρονου.

Ο,τι δεν κατάφερε ο Λαλά στο 30’, το έκανε στο 37’ ο Εμβιλά, με τον Γάλλο χαφ να πετυχαίνει ένα πανέμορφο γκολ. Ο Μπρούμα έκανε ωραία προσπάθεια από αριστερά, γύρισε, οι αμυντικοί της PSV απομάκρυναν, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Γιαν Εμβιλά και αυτός με ωραίο σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή νίκησε τον Εμβογκό για το 2-1. Το τέταρτο φετινό γκολ του 30χρονου μέσου.

Στο 38’ ο Ρότζερ Σμιντ προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, η οποία ήταν αναγκαστική, βάζοντας τον Μπαουμγκάρτλ αντί του Μποσκάγλι, ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι.

Ροντεό και… 3-2!

Ο Γάλλος έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τους Ερυθρόλευκους, αλλά οι Ολλανδοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν γρήγορα σε 2-2. Στο 39’ ο Ζαχάβι πήρε την κεφαλιά μετά από κόρνερ, ο Ζοσέ Σα προσπάθησε να αποκρούσει, αλλά δεν τα κατάφερε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του.

Ο χρόνος κυλούσε και όλα έδειχναν ότι το πρώτο ημίχρονο θα ολοκληρωθεί με το σκορ στο 2-2, αλλά ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είχε διαφορετική άποψη. Ο Μαροκινός στράικερ του Ολυμπιακού στο 45+2’ πίεσε τον Μπαουμγκάρτλ, του έκλεψε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή, απέφυγε τον Εμβογκό και με ωραίο πλασέ έκανε το 3-2 για τους Πειραιώτες. Ένα λεπτό αργότερα μάλιστα ο Μαντί Καμαρά έχασε τεράστια για να κάνει το 4-2. Σε μια φάση – καρμπόν με αυτή του Ελ Αραμπί, ο Αφρικανός μέσος έκλεψε την μπάλα, βγήκε τετ α τετ με τον Εμβογκό, σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε στην προβολή που έκανε ο τελευταίος αμυντικός της PSV και απομακρύνθηκε. Ετσι, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον φωτεινό πίνακα στο Καραϊσκάκη να δείχνει 3-2.

Δοκάρι για την PSV

Στο δεύτερο ημίχρονο η ολλανδική ομάδα πίεσε για το γκολ της ισοφάρισης και στο 48’ είχε δοκάρι με τον Ζαχάβι. Ο επιθετικός της Αϊντχόφεν εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Ολλανδοί έξω από την μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος του Ζοσέ Σα. Η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Πορτογάλου πορτιέρο και απομακρύνθηκε.

Ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στην ομάδα του Σμιντ, με στόχο να χτυπήσει στην κόντρα την ευάλωτη άμυνα της Αϊντχόφεν. Στο 54’ ο Ρέαμπτσιουκ βγήκε ταχύτατα στην κόντρα, μπήκε στην περιοχή των φιλοξενούμενων, σούταρε, αλλά ο Εμβογκό έπεσε και μπλόκαρε. Στο 65’ οι Ερυθρόλευκοι βγήκαν ξανά στην κόντρα, ο Εμβιλά σούταρε έξω από την μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Αλλαγές, ευκαιρία και 4-2!

Στο 68’ ο Μαρτίνς προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή, βάζοντας στο παιχνίδι τον Μασούρα αντί του Βαλμπουενά και δύο λεπτά αργότερα ο Σμιντ απάντησε με τους Μάουρο Ζούνιορ και Βέρτεσεν αντί των Γκέτσε και Σανγκαρέ. Στο 74’ ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε την δεύτερη αλλαγή του στο παιχνίδι, με τον Φορτούνη να παίρνει τη θέση του Ελ Αραμπί. Στο 80’ μάλιστα ο τεχνικός των Πειραιωτών προχώρησε σε άλλες τρεις αλλαγές, με τους Ανδρούτσο, Χασάν και Βρουσάι να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και τους Λαλά, Μπρούμα και Εμβιλά να βγαίνουν εκτός αγώνα.