Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να τερματιστεί το lockdown στην Αττική με το τέλος του μήνα. Δεν είναι μόνο η αύξηση που καταγράφτηκε στα κρούσματα την Πέμπτη, (1.400), είναι και ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία αλλά και κυρίως στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται με σταθερό ρυθμό καθημερινά. Σήμερα ήταν 320.

Το Λεκανοπέδιο

Η Αττική βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας αφού την Πέμπτη φιλοξενούσε σχεδόν τα μισά (700) από τα συνολικά κρούσματα της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 687 κρούσματα από τα συνολικά 1.400.

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 176 κρούσματα, ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς με 143. Σε 114 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ενώ υψηλά επίπεδα κυμαίνονται τα κρούσματα στον Βόρειο Τομέα με 78. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 160 κρούσματα.

Τι γίνεται στις ΜΕΘ

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού δυσκολεύει μέρα με τη μέρα και την Πέμπτη, η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπέρασε το 85%.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε εσπευσμένα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να φροντίσουν να εξασφαλίσουν νέες κλίνες ΜΕΘ όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ την Παρασκευή δεν αποκλείεται οι λοιμωξιολόγοι που θα συνεδριάσουν, να προκρίνουν τη χρήση διπλής μάσκας.

Ανησυχία

Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εμπνέει ανησυχία σε πολλούς ειδικούς και στην κυβέρνηση γιατί παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις μεταλλάξεις. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.

Σημειώνεται ότι από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς βρέθηκαν 281 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τέσσερις είναι οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Από τα 281 νέα στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα (τα 269) αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2)

Ο χάρτης του ECDC

Για πρώτη φορά μετά από καιρό στο χάρτη του ECDC η χώρα μας έφυγε από την ζώνη ασφαλείας και πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα μπήκαν στην κόκκινη ζώνη.

Οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων, αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στο χάρτη της.

Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα. Πλέον με βαθύ χρώμα είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Η αγωνία για τα νοσοκομεία

Γίνεται αντιληπτό ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Όπως λένε, αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος.

Οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο τελευταίο νοσοκομείο νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην Εντατική και 112 στις κλινικές κοροναϊού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκο, κανείς αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση δεν αισιοδοξεί για την λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα από τα λύματα

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», τόνισε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

«Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».

«Ολοι θέλουν παράταση»

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.