Σε προφορικό διάβημα προχώρησε για το Τσεσμέ, προχώρησε η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ρηματική διακοίνωση για την παράτυπη navtex.

Η Τουρκία στις 15 Φεβρουαρίου, εξέδωσε  Navtex , και ανακοίνωσε ότι από σήμερα Πέμπτη,  μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Η νέα τουρκική πρόκληση, σημειώθηκε την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, πρότεινε νέες ημερομηνίες για το ραντεβού του 62ου γύρου στην Αθήνα κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. H Άγκυρα, ωστόσο αντί να απαντήσει για να κλειστεί το ραντεβού, εξέδωσε την νέα παράτυπη Navtex.

Το «Τσεσμέ» εντοπίστηκε από ελληνικές Αρχές στα στενά με κατεύθυνση προς το Αιγαίο.

Το «Τσεσμέ» – εάν τελικά υλοποιηθεί η Navtex – έρχεται να «υπενθυμίσει» σχεδόν εκ του ασφαλούς τις τουρκικές θέσεις, ενισχύοντας στην πραγματικότητα τη θέση της Αθήνας για την ανάγκη της ύπαρξης απειλής κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ και να δικαιώσει την όποια καχυποψία.

Επί του παρόντος πάντως στην Αθήνα δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από τις διερευνητικές, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στον διάλογο και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης, ενώ δεν υπάρχει διάθεση να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας και να εγκλωβιστεί σε έναν νέο φαύλο κύκλο έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχουν επαναλάβει ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες με «μηδενική αφέλεια» και περιμένει από την Τουρκία να αποδείξει τη συνέπεια και διάρκεια στην αποφυγή των προκλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην Αγκυρα το κλίμα μετά και τον θάνατο των 13 τούρκων στρατιωτικών στο Βόρειο Ιράκ είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς χρεώνεται μια μεγάλη εθνική αποτυχία, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση της οικονομίας βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο…