Στη γείτονα τον θυμούνται ως τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας που ενέκρινε την εξαγορά της τράπεζας Antonveneta από τη Monte dei Paschi σε υπερβολικό τίμημα, κίνηση που συνέβαλε στην κατάρρευση της δεύτερης. Και λίγο αργότερα, ως τον επικεφαλής της ΕΚΤ που είχε με επιστολή του προς την τότε ιταλική κυβέρνηση αξιώσει σκληρές πολιτικές λιτότητας. Πολλοί πίστευαν ότι αυτή ήταν η αιτία που προκάλεσε τη βαθιά ύφεση που μοιραία επήλθε.

Ο ήπιων τόνων τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι καλείται πλέον ως εντολοδόχος πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει μια πολύ δυσκολότερη εξίσωση. Να τερματίσει τον ατέρμονο κύκλο πολιτικού χάους στη Ρώμη, λύνοντας παράλληλα τα «ακάνθινα προβλήματα» της χώρας για τα οποία ως έναν βαθμό θεωρείται ότι φέρει ευθύνη.

Υγεία, θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, σχολεία και περιβάλλον είναι η ατζέντα των πέντε σημείων στην οποία θα επικεντρωθεί ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, αναφέρει το Bloomberg, σε μια αποστολή κατά την οποία θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του ως πολιτικός. Στην κορυφή της πυραμίδας των προκλήσεων είναι χωρίς αμφιβολία ο αγώνας κατά της πανδημίας. Από την επιτάχυνση της καθυστερημένης διάθεσης των εμβολίων ως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και τη βοήθεια των επιχειρήσεων σε ένα οικονομικό περιβάλλον με τη χειρότερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης.


Η ζώνη του ευρώ

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας κοινός προϋπολογισμός για τη ζώνη του ευρώ είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Ντράγκι. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε προωθήσει ως επικεφαλής της ΕΚΤ και που τώρα σκοπεύει ως πρωθυπουργός της Ιταλίας να φέρει εκ νέου στο τραπέζι. Η ιδέα, που εγκαταλείφθηκε ελέω πανδημίας, είχε γεννηθεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση μελλοντικών αναταραχών.

Στη φαρέτρα του ο Ντράγκι έχει το πακέτο των 209 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει καταλλήλως. Ηδη έχει συναντηθεί με τους επικεφαλής των τραπεζών, των βιομηχάνων και των μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων για να εξετάσουν τους τρόπους που θα αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο ώστε να ενισχύσουν την αγορά εργασίας που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν είναι η στήριξη των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την πανδημία αλλά και η επέκταση της απαγόρευσης των απολύσεων, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου.

Η φορολογία

Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί μία εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη βελτίωση της οικονομίας και αυτή, όπως ο ίδιος ανέφερε προ ημερών, «θα πρέπει να βασίζεται σε ένα προοδευτικό σύστημα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους, όμως θα στοχεύσει πρωτίστως στην ενδημική χαίνουσα πληγή της φοροδιαφυγής.

Πέραν αυτών, ο Ντράγκι θα επικεντρωθεί σε βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς με χρόνια προβλήματα που έχουν πολλάκις αποτελέσει αντικείμενο συστάσεων από τις Βρυξέλλες, όπως είναι η γραφειοκρατία και το δυσλειτουργικό σύστημα Δικαιοσύνης.