Με φόντο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας που παρουσιάζουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική, ειδικά στα βόρεια προάστια, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η νέα τεχνική σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Χιλιάδες σπίτια πάντως θα παραμείνουν χωρίς ρεύμα για τρίτο βράδυ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν στα δέκα σημεία» που εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα, εκτιμώντας ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές. «Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί».

(Χιονο)πόλεμος ευθυνών

Η έντονη χιονόπτωση στην Αττική αποκάλυψε σοβαρές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές για ώρες στο σκοτάδι.

ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους τόσο για την αρμοδιότητα του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων όσο και για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου προκειμένου τα συνεργεία να μπορέσουν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο κάθε βλάβης.

Τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα αρμοδιοτήτων. Καλούσαν στον ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος με τη σειρά παρέπεμπε στην περιφέρεια ή καλούσε την περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο, ταυτόχρονα η Πυροσβεστική που είχε δεχτεί κι εκείνη κλήση για πεσμένα δέντρα περίμενε κι εκείνη με τη σειρά της περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο και παρέπεμπε την ίδια στιγμή στον ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να προσεγγίσει στο σημείο της βλάβης για διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Μόνο, αφού οι πυροσβέστες απομάκρυναν τα δέντρα, μπορούσαν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να κλείσει ο κύκλος της βλάβης.

Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.

«Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης.

Ωστόσο, από την πλευρά των φορέων ενέργειας, αλλά και των εργαζομένων της ΔΕΗ «υποδεικνύεται» ως υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για το άνοιγμα των δρόμων, προκειμένου να επιχειρήσουν τα συνεργεία, όσο και για το κόψιμο των δέντρων.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για τις ευθύνες και πού αυτές κατανέμονται, λέγοντας πως «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι» και παραπέμποντας στο Γενικό Σχέδιο «Βορέα».

Φταίνε… τα δέντρα

Οι ευθύνες πάνε κι έρχονται και για το ποιος έπρεπε να έχει φροντίσει από το καλοκαίρι για το κλάδεμα ή την κοπή των δέντρων που μπλέκονται στα καλώδια ρεύματος.

Ο Διαχειριστής υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την κοπή των δέντρων σε συνθήκες κανονικότητας την έχουν οι Δήμοι. Οι δήμαρχοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς για να γίνει κλάδεμα ενός δέντρου πρέπει πρώτα να διακοπεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση ολόκληρης περιοχής. Από τον ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα, εμπλέκουν και το Δασαρχείο που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει την κοπή δέντρων.

Πολιτική κόντρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο το μόνο που κάνετε είναι επικοινωνία, το περιβόητο επιτελικό κράτος είναι ένα κράτος σαράβαλο και το διοικούν τα golden boys».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υποστελεχωμένο ΔΕΔΔΗΕ που δέχεται από τα περισσότερα κυβερνητικά πυρά για τα προβλήματα από τη «Μήδεια».

Σε αυτό το σημείο κατήγγειλε ότι κυβέρνηση δημιουργεί διευθυντές για ημέτερους, καλοπληρωμένους αδρά, την ώρα που από «κάτω δεν υπάρχουν συνεργεία», «δεν έχει προσλάβει συνεργεία και τεχνικούς» αλλά και την ώρα που φροντίζει να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε να μείνουμε σπίτι και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όταν ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι του έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της πανδημίας τι άσκοπες μετακινήσεις να κάνει; » διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Πόση υπομονή να κάνει κάποιος που δεν έχει θέρμανση, νερό και είναι αποκλεισμένος στο ίδιο του το σπίτι;»

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα σήκωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, έπειτα από την επίθεση του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

«Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι΄αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών» ανέφερε αρχικά ο κ. Ταραντίλης και υνπενθύμισε (παραθέτοντας και τα σχετικά ντοκουμέντα) τι συνέβη τον Δεκέμβριο του 2017 όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας» υπογράμμισε με νόημα.