Στο πρόβλημα του κορωνοϊού στρέφει και πάλι την προσοχή της η Ελλάδα, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σάρωσε τη χώρα μας το προηγούμενο 24ωρο. Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο», με την πληρότητα στις εντατικές να αγγίζει πλέον το 85%. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στα νοσοκομεία έχει αρχίσει ήδη αγώνας δρόμου για τη δημιουργία νέων κλινών, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται διαρκώς.

Μάλιστα, οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού σήμερα έφτασαν πάλι τους 313 με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξήγησε πως όσον αφορά στην επικράτεια «από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ οι 873 είναι κατειλημμένες, 449 κενές. Στην Αττική από τις 599 κλίνες ΜΕΘ οι 489 είναι κατειλημμένες, 110 κενές. Στις κλίνες ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια από τις 656 κλίνες ΜΕΘ- COVID οι 351 είναι κατειλημμένες, 305 κενές. Και στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 240 κλίνες ΜΕΘ-COVID οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές».

«Να επαναλάβω επίσης ότι με βάση τα δεδομένα από τον ιό της γρίπης, ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Άλλα χρόνια, αυτή την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η διακυβέρνηση μας, το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να ενδυναμώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσθέσουμε, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, πάνω από 9.000 υγειονομικούς και αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε υπερπολλαπλάσια, πιο ποιοτικά- και μάλιστα μέσα στην πανδημία- το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στην ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την Αττική ήρθαν να προστεθούν και τα προειδοποιητικά σημάδια για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 70%.

Ενώ, την ίδια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί εάν αποδίδει το καθολικό lockdown στην Αττική. Βέβαια, ακόμα και αν παρατηρηθεί η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων η παράταση των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων φαντάζει μονόδρομος…

Περισσότερες περιοχές «μπαίνουν» σε lockdown

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες περιοχές «πλησιάζουν» το καθολικό lockdown. Πρόκειται για τα Γιάννενα και την Κάλυμνο σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών που συνεδρίασε την Τετάρτη στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού.

Μπορεί τα Γιάννενα να μην καταγράφουν πάρα πολλά κρούσματα του φονικού ιού, ωστόσο, για τους ειδικούς υπάρχουν και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία που τους οδηγούν στο να εισηγηθούν πιο σκληρά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος ήταν ήδη «κόκκινη» και εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση των ειδικών πλέον θα περάσει σε αυστηρό lockdown καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε διψήφια κρούσματα κορωνοϊού.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων «βλέπουν» οι ειδικοί, αλλά… ζητούν παράταση του lockdown

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες μέρες αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο MEGA η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε πως οι αριθμοί της πανδημίας των τελευταίων ημερών δείχνουν σταθεροποίηση της νόσου.

«Το εμβόλιο είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στα χέρια μας» τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου αναφερόμενη στα περιστατικά που έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες για τις ενδεχόμενες παρενέργειες, ενώ επισήμανε ότι είναι και «εξαιρετικά ασφαλή» και λειτουργικά απέναντι στις μεταλλάξεις που έχουν βρεθεί.

Σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας, η καθηγήτρια τόνισε ότι σε μέρη που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις «είναι σκόπιμο να φοράει κανείς μάσκα απλή ιατρική και από πάνω να φοράει την υφασμάτινη».

Από την πλευρά του ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα.

Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από αύριο θα φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, υποστήριξε ο καθηγητής, ενώ μίλησε και σταδιακή αποκλιμάκωση.

Για το lockdown εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.

Αναφέρθηκε και στην εστίαση λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εισήγηση για διπλή μάσκα

Όλα αυτά, τη στιγμή που έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση για τις μάσκες, με την επιτροπή να συνεδριάζει τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους που παρατηρείται μεγαλύτερος συνωστισμός.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν το κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου, θα δουν τις νέες μελέτες σχετικά με τις διπλές μάσκες αλλά και τις προϋποθέσεις χρήσης της από το CDC.

Ακόμη ένα μέτρο που θα πρέπει να αποφασίσει η επιτροπή των «33» είναι το αν η υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας θα είναι ένα καθολικό μέτρο, δηλαδή θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα ή στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση η τελική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων της επιτροπής θα δοθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της. Τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει η βρετανική μορφή της και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα.

Πάντως η χρήση διπλής μάσκας ουσιαστικά τέθηκε επίσημα όταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία του εμφάνιση φορούσε δύο μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των ειδικών επιθυμεί η χρήση δύο μασκών να γίνει υποχρεωτική, ωστόσο μερικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην πράξη.