Νεκρούς, προβλήματα και καταστροφές, μετρά η χώρα, που δέχτηκε την ψυχρή εισβολή της «Μήδειας», μιας από τις χειρότερες κακοκαιρίες εδώ και χρόνια.

Τα χιόνια, μπορεί να σταμάτησαν, αλλά τη θέση τους πήρε ο παγετός, ενώ η κακοκαιρία, αφού σάρωσε την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια, πλήττει σήμερα την Κρήτη.

Η Μήδεια, μέσα σε 24 ώρες, παρέλυσε την Αττική, με χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό, ανάμεσα τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

Δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας που έκλεισε αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας, με την κυβέρνηση να σημειώνει πως αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Mέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, πρόσφυγες  -ανάμεσα τους ηλικιωμένοι και παιδιά, έμειναν εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, το πρόγραμμα εμβολιασμού «πάγωσε», ενώ σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Τραγικός απολογισμός

Η Μήδεια αποδείχτηκε και φονική, καθώς τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Το πρωί της Τρίτης, έχασε τη μάχη με τη ζωή 56χρονος κτηνοτρόφος στην Κρήτη. Ο άτυχος άνδρας είχε εγκλωβιστεί στο ποιμνιοστάσιο, όπου πήγε να ταΐσει τα ζώα του.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστός ο θάνατος ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του, σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας. Πρόκειται για 80χρονο από το χωριό Τρούπι, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του καθώς η χιονόπτωση ήταν σφοδρή.

Ο τρίτος νεκρός ήταν ένας 75χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων, ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 75χρονος φέρεται να έχασε τη ζωή του όταν, μετά από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του, σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική – 40.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης από τη σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, ανακοινώνει ότι τα συνεργεία του συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους και αυτή την ώρα, μεσημέρι της 17ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης.

Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, που χρειάζονται αλυσίδες

Παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Η σφοδρή χιονόπτωση, και ο παγετός που έχει δημιουργηθεί έχουν αναγκάσει την τροχαία να διακόψει την κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ σε άλλες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Ελληνικής Αστυνομίας προβλήματα υπάρχουν στις εξής περιοχές: