Να θέσει το μείζον κατά τον ίδιο και το κόμμα του, ζήτημα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αλλά και ευρύτερα το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, αναμένεται να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά την μεσημεριανή τους συνάντηση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με κεντρικό μήνυμα, ότι «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και αναμένεται να εκθέσει δια ζώσης στον πολιτειακό παράγοντα τις παρατηρήσεις του για τα ανησυχητικά ζητήματα, όπως ανέφερε και στην σχετική επιστολή του, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Κ. Τασούλα αναμένεται να αναφέρει συγκεκριμένα ποιες διαδικασίες θεωρεί κρούσματα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα σημειώσει ότι οι αναγκαστικές παραχωρήσει, ήδη οριακές για τη κοινοβουλευτική λειτουργία, δε σημαίνει ότι μπορεί να αποτελούν και ευκαιρία προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί συνειδητά να υποβαθμίσει προς όφελός της την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας και στη τακτική του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα.

Εξάλλου, στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι να έχει, όσο το δυνατόν περισσότερες αναμετρήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό και είναι ενοχλημένος με τις δυο συζητήσεις που δεν έχουν προγραμματιστεί. Το άλλο ζήτημα που θα αναφερθεί αφορά τον καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών.

Όμως, για τον Αλ. Τσίπρα, κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Κ. Τασούλα να μην ορίσει ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός του, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα έχει και την στήριξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον οποίο συζήτησε το θέμα και ο οποίος εδώ και καιρό έχει σημειώσει ότι αναφύεται καθημερινά θέμα Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα ‘‘αξιοποιεί’’ τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους» είναι η άποψη του Ν. Βούτση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει την κριτική της στο πεδίο αυτό και θα επιμείνει στην πρόταση Αλ. Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Ν. Βούτσης θέτει το θέμα, θα το βάλει και ο Αλ. Τσίπρας, να λειτουργήσει άμεσα ως σώμα η Βουλή, «ώστε κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της για το θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα η παρούσα κυβέρνηση».