Την επιβολή προστίμου ύψους 950.000 ρουβλίων (10.600 ευρώ) για δυσφήμιση ζήτησε η ρωσική Εισαγγελία για τον Ρώσο αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία από τις πολλές δικαστικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο πολέμιος του Πούτιν. Μάλιστα, καθώς ο Αλεξέι Ναβάλνι τελούσε υπό ποινή φυλάκισης με αναστολή τη στιγμή των γεγονότων, η Εισαγγελία προτείνει και την υποχρέωση εκτίσεως της ποινής αυτής, ενώ άλλο δικαστήριο έχει ήδη μετατρέψει, στις 2 Φεβρουαρίου, την εξ αναστολής ποινή σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών.

Το Σάββατο, δικαστήριο της Μόσχας θα εκδώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της κατηγορίας για δυσφήμιση, ενώ άλλο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση του Ναβάλνι κατά της μετατροπής της αναστολής της ποινής του.

Ο αντιπολιτευόμενος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο το Κρεμλίνο επιδιώκει να φιμώσει εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του Φθινοπώρου, στη σημερινή υπόθεση κατηγορείται για δυσφήμηση βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θέλετε να με τουφεκίσετε;», ρώτησε τον εισαγγελέα ο Ναβάλνι, την ώρα που αυτός ολοκλήρωνε την ανάγνωση του κατηγορητηρίου!

«Οι δικαστικές διώξεις κατά του Ναβάλνι είναι φανταστικές και αυθαίρετες», υποστήριξε η συνήγορός του, Όλγκα Μιχαΐλοβα , «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αδίκημα στην υπόθεση αυτή».

Ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορείται για «δυσφημιστικές και υβριστικές δηλώσεις» κατά βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος συμμετείχε σε βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, που κατέληξε στην ενίσχυση των εξουσιών του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πολέμιος του Πούτιν χαρακτήρισε όσους εμφανίσθηκαν σε αυτό το βίντεο ως «ντροπή του Έθνους» και «προδότες», ενώ καταγγέλλει συστηματικά το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δικαστές για μεροληψία και υποταγή στην εξουσία.

Ο Ναβάλνι αντιμετωπίζει κατακλυσμό διώξεων, ανάμεσά τους και δίωξη για αισχροκέρδεια, για την οποία κινδυνεύει με δεκαετή ποινή φυλάκισης.

Η ρωσική Δικαιοσύνη, πάντως, ανέβαλε την εξέταση μίας από τις μηνύσεις για δυσφήμιση που αντιμετωπίζει ο Ναβάλνι, η οποία προέρχεται από τον ολιγάρχη, φίλο του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχει ορκιστεί να τον καταστρέψει. Επιπλέον, καλείται να εξετάσει την έφεση του Ρώσου αντιφρονούντα κατά της απόφασης για καταβολή αποζημίωσης 3,3 εκατομμυρίων ρουβλίων (37.000 ευρώ) σε μία αγροδιατροφική εταιρεία, την οποία έχει κατηγορήσει για διαφθορά.

Ο ακτιβιστής κατηγορεί το ρωσικό καθεστώς ότι θέλει να τον φιμώσει, αφού επέζησε της επίθεσης με το Novichok , για την οποία έχει καταστήσει υπεύθυνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.