Πολικές θερμοκρασίες, παγοθύελλες, πυκνότατες χιονοπτώσεις. Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει απ’ άκρη σε άκρη τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αέριες μάζες από την Αρκτική παγώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ακόμη και στο νότο.

Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τέξας, όπου ο υδράργυρος έχει κάνει απότομη βουτιά έως και στους -22 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πολιτεία εδώ και 30 χρόνια.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε δυστυχήματα που αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες –δύο σε τροχαία δυστυχήματα στο Τέξας και στο Κεντάκι και ένας στη Λουιζιάνα, που γλίστρησε στο παγωμένο οδόστρωμα και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι.

Πάνω από 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Τέξας, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, ζημιών που έχουν αναφερθεί στο δίκτυο, αλλά και των μέτρων που λαμβάνουν εκτάκτως οι αρχές για να αποφευχθεί υπερφόρτωση του δικτύου. Εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρονται και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες.

Τη λειτουργία του εξαιτίας της κακοκαιρίας στο Τέξας διέκοψε, εν τω μεταξύ, το Port Arthur: το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διυλιστήριο στις ΗΠΑ.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις αερομεταφορές, καθώς υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, σε πολλές πολιτείες. Στο Τέξας, δύο αεροδρόμια έχουν ήδη κλείσει.

Συνολικά, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί – σχεδόν ο μισός πληθυσμός – επηρεάζονται άμεσα από τα έκτακτα μέτρα που έχουν εκδώσει κατά τόπους οι αρχές. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.