«Βρυχήθηκε» ξανά το ηφαίστειο της Αίτνας την Τετάρτη, με τη χιονισμένη κορφή του να εκτοξεύει τέφρα και λάβα στον ουρανό της Σικελίας.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης εξερράγη σε ένταση που δεν έχει συμβεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου εξερράγη λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Οι εικόνες και τα βίντεο από την έκρηξη κόβουν την ανάσα.

Οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα τρία χωριά (Linguaglossa, Fornazzo και Milo) που βρίσκονται στους πρόποδες του ηφαιστείου.

«Έχουμε δει και χειρότερα», είπε καθησυχαστικά στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI o επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Τις περασμένες εβδομάδες η Αίτνα είχε ήδη στείλει «προειδοποιητικά μηνύματα», με σειρά εκρήξεων, οι οποίες δεν δημιούργησαν προβλήματα στην γύρω περιοχή.

Η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνια

Οι τοπικές αρχές της Σικελίας αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή του λειτουργίας του αεροδρομίου Φονταναρόσα της Κατάνης, λόγω των συνεπειών της νέας έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας.

Εξαιτίας του καπνού και του μαύρου σύννεφου που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, η ορατότητα ήταν αρκετά σημαντικά μειωμένη και η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους. Το βράδυ, η κατάσταση βελτιώθηκε.

Λάβα και πετρώματα εκτοξεύονται από τον νοτιοανατολικό κρατήρα του ηφαιστείου. Μέχρι αργά το βράδυ, η λάβα κατευθυνόταν προς την κοιλάδα «Mπόβε», στην οποία δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης (3.350 μέτρα ύψος) και είναι δραστήρια τα τελευταία… 500.000 χρόνια.