Η λύση του γόρδιου δεσμού των εκκρεμών συντάξεων χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά από την κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο ως η επόμενη και δεδομένη μεγάλη επιτυχία. Ανά μήνα ανακοινώνονταν χρονοδιαγράμματα για τη μετάβαση του κάθε εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ Ταμείου στο ψηφιακό σύστημα, όπου η σύνταξη θα βγαίνει σε μία ημέρα, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

Η μείωση των εκκρεμών συντάξεων και η μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα αποδεικνύονται μέχρι στιγμής εικονική πραγματικότητα.

Τα περισσότερα ταμεία κύριας σύνταξης καθυστερούν δύο με τρία χρόνια να εκδώσουν σύνταξη. Μόλις το 1/6 των εν αναμονή συνταξιούχων εκτός Δημοσίου λαμβάνει προσωρινή σύνταξη. Οι υπόλοιποι δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών βιογραφικών και η διαλειτουργικότητα των πλατφορμών είναι πολύ σημαντική τομή μακροπρόθεσμα για την εξάλειψη του προβλήματος, αλλά δεν αρκεί για να επιλύσει το ζήτημα στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο κάτι κινείται… Ο νέος υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την τοποθέτηση project manager και τη δημιουργία task force, που θα ασχοληθεί με την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε η καταβολή ποσού ίσου με την εθνική σύνταξη σε όσους εν αναμονή συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη και 15 τουλάχιστον έτη ασφάλισης, ως στάδιο της διαδικασίας συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Κάθε μέτρο που ενισχύει έστω και λίγο το εισόδημα των συνταξιούχων είναι καλοδεχούμενο, αρκεί να μην αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω καθυστερήσεις έκδοσης οριστικών συντάξεων.

Ωστόσο για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική πλέον κρίση που πλήττει τους εν αναμονή συνταξιούχους απαιτούνται επιπρόσθετα άμεσες καθαρές λύσεις.

1. Πρόσληψη 1.000 υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, στις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων, και ταχεία εκπαίδευσή τους.

2. Διεύρυνση των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης ώστε να χορηγείται στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θεμελίωσης με εξαγορά πλασματικών ετών ή χρόνου εξωτερικού και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

3. Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης και επανακατάρτισης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

4. Πάγωμα των συνεχών μετακινήσεων υπαλλήλων σε διαφορετικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (είναι πολύ συχνό το φαινόμενο η καθυστέρηση να εντείνεται λόγω της μετάθεσης ή απόσπασης υπαλλήλου σε άλλη υπηρεσία χωρίς άμεση χρέωση του φακέλου σε άλλον υπάλληλο).

5. Αναστολή των μετακομίσεων διευθύνσεων Ταμείων (για κάποιον άγνωστο λόγο το τελευταίο οκτάμηνο θεωρήθηκε ιδανικό χρονικό διάστημα για τη μετακίνηση υπηρεσιών και φακέλων σε άλλα κτίρια, με αποτέλεσμα οι φάκελοι συνταξιοδότησης να βρίσκονται επί μήνες σε κούτες αντί να διεκπεραιώνονται).

Δεν ισχυρίζομαι ότι με τα μέτρα αυτά οι εκκρεμείς συντάξεις θα εκδοθούν αύριο το πρωί. Θα εξοικονομηθεί όμως πολύτιμος χρόνος και με την καταβολή στο σύνολο των εν αναμονή συνταξιούχων της προσωρινής σύνταξης θα υπάρξει μια οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά.

Είναι δείκτης ανάπτυξης και πολιτισμού το κράτος να συμπεριφέρεται με σεβασμό στους συνταξιούχους του.

Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να σταματήσει χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό πολιτικό πυροτέχνημα. Στέλνει λάθος μήνυμα στους ασφαλισμένους και δημιουργεί προσδοκίες, η διάψευση των οποίων μεγεθύνει την πίκρα και την αδικία που νιώθουν.

*Ο κ. Κώστας Τσουκαλάς είναι δικηγόρος.