Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο θέσπισης νέας ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 (κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις ή δίχως άδεια), ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους. «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Σίγουρα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση στην προθεσμία τακτοποίησής αυτών των αυθαιρέτων έχει παρενέργειες», υπογράμμισε.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν δηλώσεις αυθαιρέτων που έγιναν στον νόμο 4014/11 – ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) – να μην μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιον από τους επόμενους νόμους αυθαιρέτων, για παράδειγμα στον ν.4495/17, ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίησή τους». Έτσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα δοθεί η δυνατότητα της μεταφοράς δηλώσεων, ακόμη κι αν ανήκουν στην κατηγορία 5, ενώ θα υπάρξουν προβλέψεις και για άλλα αυθαίρετα της ίδιας κατηγορίας.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (Κ. Χατζηδάκης – Δ. Οικονόμου) δεν έδωσε και άλλη παράταση στην προθεσμία νομιμοποίησης των παράνομων κτισμάτων της Κατηγορίας 5, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει μεν κρίνει ως συνταγματικά ανεκτή την τακτοποίηση αυθαιρέτων (με κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου του 2011), αλλά όχι την εσαεί νομιμοποίησή τους.

Ωστόσο, στον πρόσφατο νόμο 4759/2020 έχουν περιληφθεί διατάξεις που παρατείνουν ορισμένα από τα μεγάλα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5, και μεταφέρουν στην κατηγορία 4 (περιλαμβάνει κατασκευές με μικρότερες πολεοδομικές υπερβάσεις και βρίσκεται σε ισχύ η δυνατότητα νομιμοποίησης έως το 2026) ορισμένα άλλα. Σε αυτήν την …ανακατάταξη αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης έχουν περιληφθεί οι αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια (ανεξαρτήτως του ποσοστού των υπερβάσεων σε κάλυψη ή δόμηση, και με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ.), η οικοδόμηση σε προκήπιο (εάν δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά) κλπ.

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για Δασικούς Χάρτες

Σχετικά με το σήριαλ της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών, πηγές του ΥΠΕΝ επεσήμαναν χθες ότι, έως το τέλος του μήνα, θα έχει αναρτηθεί το 100% των Δασικών Χαρτών. Ανέφεραν επίσης ότι θα προωθηθούν και τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση τριών κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν χιλιάδες πολίτες και αφορούν στους δασωμένους αγρούς, στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πρόβλημα που έχει αναδειχθεί σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με νομικούς και δασικούς υπαλλήλους, εν είδει νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, μελετώντας και τις αποφάσεις του ΣτΕ, αναζητεί συνταγματικά ανεκτές λύσεις. Όπως ανέφερε παράγοντας του ΥΠΕΝ, «το υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο, στο Πήλιο, τη Μάνη, την Κρήτη κ.ά.», σημειώνοντας ότι χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας. Και πρόσθεσε: «Το ΥΠΕΝ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου κανένας πολίτης να μην αισθανθεί απειλούμενος σε σχέση με την ιδιοκτησία του».

Χθες, αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες, στις περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας, του Έβρου των Χανίων, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Κοζάνης.

Υπό υλοποίηση νέα ΜΠΕ για Μεσοχώρα

Σχετικά με το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο, πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι η ΔΕΗ πραγματοποιεί ήδη τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ώστε να ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Τέλος, όσον αφορά στον Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αναμένεται η λειτουργία του νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο με τρεις μήνες ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να …ενσωματώσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα έργα, που βρίσκονται ήδη στα σκαριά προς υλοποίηση, αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακής παρακολούθησης όλων των προστατευόμενων περιοχών που θα βρίσκονται υπό την ευθύνη του Οργανισμού.