Την ανάληψη της ιταλικής πρωθυπουργίας αποδέχθηκε και επίσημα απόψε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την στήριξη πολλών κομμάτων και ευρεία – αν και ετερογενή – πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε 40λεπτη συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του παρουσίασε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, η ορκωμοσία του οποίου ορίσθηκε για αύριο στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Την κυβέρνηση Ντράγκι συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οι οκτώ είναι τεχνοκράτες.

Τα κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ντανιέλε Φράνκο, μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, που τώρα θα κληθεί να διαχειριστεί τη «μερίδα του λέοντος» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαψης, που θα λάβει η Ιταλία.

Στο έτερο «καυτό» μέτωπο, αυτό της πανδημίας, υπουργός Υγείας παραμένει ο Ρομπέρτο Σπεράντσα. Στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Λουίτζι ντι Μάιο του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων». Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης.

Από τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετέχουν η Μάρα Καρφάνια ως υπουργός υπεύθυνη για τον νότο και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

‘Αλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι ως νέου πρωθυπουργού, αποστολή του οποίου είναι να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.