Τους ΚΑΠ και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσοι δήμοι επιθυμούν να αναδείξουν μνημεία, ηρωϊκούς τόπους, μόνιμες εκθέσεις, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων κλπ, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821.

Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις οι οποίες συνδέονται με την εθνική παλιγγενεσία και τη συμπλήρωση 200 χρόνων, μετά την επανάσταση του 1821.

Η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία σε όλη την επικράτεια.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας πανηγυρισμοί για την εθνική παλιγγενεσία, έχουν ως αφετηρία τους ηρωϊκούς τόπους αλλά και τα ηρωϊκά πρόσωπα που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, μέχρι και την ίδρυση του ελληνικού κράτους», είπε η βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι στους ηρωϊκούς τόπους βλέπει κανείς διάσπαρτα τα ενθύμια (ηρώα, ανδριάντες, προτομές, κτήρια) από αυτές τις ηρωϊκές περιόδους, σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμένα.

Οικονομική ενίσχυση

Ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων, η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να ενεργοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς, να αναδείξουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, αυτά τα σημεία. Στο κλίμα αυτό, η βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι θα απαιτηθεί και οικονομική ενίσχυση σε δήμους που είναι μικροί και θα χρειαστούν την ενίσχυση του κράτους για τον σκοπό αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι οι δήμοι μπορούν να εκτελέσουν έργα συντήρησης και ανάδειξης μνημείων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία, με κάλυψη της δαπάνης από τους ετήσιους αυτοτελείς πόρους, τους ΚΑΠ.

«Πέρυσι διατέθηκαν 141 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και φέτος. Επιπλέον, την Παρασκευή υπεγράφη απόφαση με την οποία κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ, του έτους 2021, ποσό 24,3 εκατ. σε 89 μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών και για δραστηριότητες και έργα μεταξύ των οποίων και έργα που συνδέονται με την ανάδειξη μνημείων», είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας ότι με έκτακτη χρηματοδότηση, θα στηριχθούν οι δήμοι που λόγω της πανδημίας υπέστησαν καθίζηση των εσόδων τους.

Τέλη Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις για τα ακριβή ποσά

«Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό και, όπως έγινε και πέρυσι, έτσι θα γίνει και φέτος. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το ακριβές ποσό και την κατανομή ανά δήμο. Αυτά αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε εξάλλου ότι υπάρχει και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο από τις 27/10/2020 υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, με τίτλο «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021», με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΥΔΕ καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα σχετικές δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ακριβώς των διακοσίων ετών από την ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυτής ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και οι φορείς μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 31.3.2021.

Επιλέξιμες δράσεις

«Οι δήμοι μπορούν να λάβουν αποφάσεις, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, και να υποβάλουν σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης, συνοδευόμενα φυσικά από τα απαραίτητα τεχνικά δελτία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι επιλέξιμες δράσεις είναι η ίδρυση και η δημιουργία νέων μουσείων και μονίμων εκθέσεων, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαιδευτικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι πρώτες εντάξεις έργων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ενιαίος αισθητικός χαρακτήρας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Πιπιλή έθεσε και άλλη μια παράμετρο. «Εκείνο που με θλίβει πραγματικά είναι ότι υπάρχει παντελής έλλειψη ενιαίας αισθητικής σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στις πόλεις της περιφέρειας και πολύ περισσότερο στα χωριά», είπε η βουλευτής της ΝΔ και ζήτησε να διερευνηθεί, σε συνεννόηση και με την Επιτροπή 2021, σε ορισμένους τομείς, να υπάρχει ενιαίος αισθητικός χαρακτήρας, «για να μην κάνει και ο καθένας ό,τι θέλει με το προσωπικό του γούστο».

Ευήκοα ώτα έτεινε στην πρόταση ο Στέλιος Πέτσας. «Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την πρότασή σας και θα επιληφθώ άμεσα αυτής της σκέψης, πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, η οποία απαιτεί συντονισμό πολλών, όχι μόνο των κατά τόπους δήμων, αλλά και της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Πολιτισμού και ενδεχομένως άλλων εμπλεκομένων, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν το λιθαράκι τους, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή ΑΜΠΕ