Η λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έχει νόημα και μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα υπό μία αυτονόητη προϋπόθεση: Ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι η περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών, η γενικευμένη σύγχυση και η παράταση της αβεβαιότητας.

Χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων, η εικόνα που σχηματίζεται για την αποτελεσματικότητά τους είναι στρεβλή. Δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Προκύπτει έτσι το ερώτημα: Η αδυναμία περιορισμού της διασποράς οφείλεται στο ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή ή στην πλημμελή εφαρμογή τους;

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει εάν δεν δοθεί η ορθή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι η αχρείαστη, περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε έναν αέναο κύκλο ανοιγοκλεισίματος των δραστηριοτήτων με αποτελέσματα κατώτερα εκείνων που ενδεχομένως να έφερνε ένα συντομότερο σε διάρκεια αλλά πραγματικά αυστηρό lockdown.

Γιατί αυτό που εφαρμόζεται από χθες στην Αττική μόνο στα λόγια δείχνει να μοιάζει με εκείνο του περασμένου Μαρτίου.