Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα σεξιστικά σχόλια του Γιοσίρο Μόρι, θα τον οδηγήσουν στην παραίτηση, αναφέρει σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος. Από την ημέρα που ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 δήλωσε ότι οι γυναίκες μιλούν υπερβολικά ξεκίνησε μία έντονη κριτική στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το θέμα έφτασε έως τον πρωθυπουργό της χώρας.

Παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ακόμη και χορηγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, για τα σχόλια και σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος ζήτησε την παραίτησή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στη Nippon TV ζήτησε εκ νέου συγγνώμη και τόνισε ότι θα μιλήσει αύριο Παρασκευή. «Πρέπει να ζητήσω εκ νέου συγγνώμη για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Mori στον τηλεοπτικό σταθμό και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αφήσω αυτό το πρόβλημα να διαιωνίζεται».

Οι σεξιστικές δηλώσεις του που εξόργισαν

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων και πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως οι γυναίκες μιλούσαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια των meetings.

Ο Μόρι, του οποίου η θητεία ως πρωθυπουργός σημαδεύτηκε επίσης με μια σειρά από γκάφες, έκανε αυτά τα απαράδεκτα σεξιστικά σχόλια σε ένα συνέδριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (JOC) αυτήν την εβδομάδα.

«Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος, καθώς με δυσκολία σταματούν να μιλούν κάτι που είναι ενοχλητικό», είπε επακριβώς  ο Μόρι, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Έχουμε περίπου επτά γυναίκες στην οργανωτική επιτροπή, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τη θέση τους», πρόσθεσε μάλιστα λίγο πιο μετά.

Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν ο επικεφαλής ζήτησε συγγνώμη και ανακάλεσε, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Τα σχόλιά του όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν οργή στα κοινωνικά μέσα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Μόρι προσπάθησε αργότερα να ζητήσει συγγνώμη σε μια βιαστική συνέντευξη τύπου, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να…. αναζωπυρώσει τις ολυμπιακές φλόγες.

Μάλιστα όταν πιέστηκε να πει αν πραγματικά πιστεύει  ότι οι γυναίκες μιλούσαν πάρα πολύ, απάντησε: «Δεν ακούω τις γυναίκες τόσο πολύ τελευταία, οπότε δεν ξέρω»»

Μετά από αυτή τη δήλωση του  το hashtag «Mori, παρακαλώ παραιτηθείτε» έγινε trend στο ιαπωνικό Twitter μέσα σε λίγα λεπτά.

Ορισμένοι επικριτές κάλεσαν τους χορηγούς να πιέσουν την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο να απομακρύνει τον Μόρι από την θέση του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.