Με κεντρικό μήνυμα ότι «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» ο Αλέξης Τσίπρας, στη σκιά των συζητήσεων και της επίθεσης που δέχεται τις τελευταίες ώρες για τη χθεσινή του αναφορά ότι «δέχεται το ρίσκο» των κινητοποιήσεων έναντι του νομοσχεδίου για την Παιδεία κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να καταθέσει το ίδιο προς συζήτηση και ψήφιση σε μια κανονική περίοδο και μάλιστα, όπως είπε, «χωρίς αλλάξει τίποτα».

Εάν δεν το πράξει, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναλαμβάνει πλήρως η κυβέρνηση την ευθύνη για τις «δικαιολογημένες αντιδράσεις» και διαμαρτυρίες.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και προέταξε την φράση: «Δεν μπορείτε να βιάζεται ούτε την αλήθεια, ούτε την ίδια την Δημοκρατία».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

Στη σκιά των αντιδράσεων για την αναφορά του στην συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Τρίτης, περί του ρίσκου των διαδηλώσεων, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας ότι διαστρέβλωσαν τα όσα είπε. «Άλλο το δέχομαι το ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο» είπε οργισμένος ο πρώην Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι ανέφερε πως βέβαια δέχεται το ρίσκο και γι’ αυτό ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και το είπε στην Ολομέλεια για μια σειρά γεγονότα: Το πρώτο αφορά την κριτική που δέχεται για την συνάντηση (σ.σ. και όχι γεύμα ή καφέ) που είχε πρόσφατα στην Πάτρα με παράγοντες της εστίασης, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Το δεύτερο αφορά την προβολή από τα ΜΜΕ, αλλά και ειδικά η αντιμετώπιση που έτυχε από την ΕΡΤ, του περίφημου γεύματος στην Ικαρία, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο.

Το τρίτο γεγονός που τον έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, και το είπε ευθέως στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, είναι ότι δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει εδώ και δυο μήνες για θέματα δημοκρατίας.

Το τέταρτο όμως γεγονός που δεν άρεσε στον ίδιο είναι ότι «πάγωσε» και η συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα που εκτιμούσε πως θα προγραμματιζόταν για την προσεχή Παρασκευή.

Στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι να έχει, όσο το δυνατόν περισσότερες αναμετρήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό και είναι ενοχλημένος με τις δυο συζητήσεις που δεν έχουν προγραμματιστεί.

Ο ίδιος θα συνεχίσει τις μετωπικές επιθέσεις έναντι της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και με την σημερινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο, όπου και επικαλούμενος και την αντίθεση στην πανεπιστημιακή αστυνομία σημαντικών στελεχών της ΝΔ, όπως οι Γιώργος Σουφλιάς και Θεόδωρος Φορτσάκης, επέκρινε με σφοδρότητα την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί, καθώς επιδίωξη είναι η αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς ο ίδιος δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, αν και δεν πρόκειται να τις ζητήσει και δεν ασπάζεται την θεωρία του «ώριμου φρούτου» όπως διευκρίνισε στην συνέντευξή του.

«Όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση, όταν με το καλό φύγει η πανδημία, οι εξελίξεις ούτως ή άλλως θα έρθουν από μόνες τους» είπε και θα επιμείνει και στην κατάθεση προτάσεων, με πιο χαρακτηριστική αυτή για το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε εντός της περιόδου της πανδημίας.