Η κυβέρνηση, αλλά και οι πάντες ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν ένα «σκληρό» lockdown στην Αττική, τύπου Μαρτίου, αφού πρόκειται για την πολυπληθέστερη περιοχή της Ελλάδας. Ωστόσο, οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι, οι κλίνες σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει, οι ΜΕΘ αισθάνονται και πάλι την πίεση, τα κρούσματα συνεχώς τετραψήφια. Έτσι δεν άφησαν κανένα περιθώριο τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο. Άλλωστε οι Λοιμωξιολόγοι το είχαν προτείνει από την Παρασκευή. Υπήρξε και τότε ψηφοφορία για σκληρό lockdown, όχι μόνον στην Αττική, αλλά και στην Πάτρα, αλλά δεν πέρασε. Πέρασε όμως χθες και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αττική έχει γονατίσει από την πανδημία, ενώ μοιάζει να βρίσκεται στον «προθάλαμο» ενός τρίτου, ακόμα σφοδρότερου από τα δύο προηγούμενα, κύματος του φονικού ιού. Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε σε σύσκεψη στο Μαξίμου ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε αριθμούς που θορύβησαν την κυβέρνηση και οδήγησαν σε μέτρα ίσως ακόμα πιο σκληρά από αυτά του Μαρτίου. Το θέμα είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα, ώστε να αποσυμπιεσθεί το σύστημα Υγείας που δέχεται αφόρητη πίεση, κυρίως στην Αττική.

***

Οι Ήρωες της καρδιάς μας

Ήταν μια εκδήλωση όχι από τις συνηθισμένες. Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», που έγινε για ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ήρωες των ΜΕΘ στους «Ήρωες της Καρδιάς μας». Σε όλους αυτούς που δίνουν καθημερινά έναν αγώνα για τη νίκη της ζωής απέναντι στον αόρατο εχθρό, τον Covid. Και ξέρετε γιατί ήταν ξεχωριστή και λαμπρή αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση που έγινε την ώρα που είχε αρχίσει η συζήτηση για καθολικό lockdown στην Αττική; Επειδή μίλησαν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό και έγιναν καλά. Ασθενείς που πέρασαν ένα μεγάλο μέρος της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ, όπως οι Αρχιεπίσκοποι Ιερώνυμος και Αναστάσιος, ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο γιατρός Κώστας Κωστής που παρ΄ολίγον να χάσει τη ζωή του από τον κορωνοϊό, καθώς και η Αννα Ροκοφύλλου, η οποία όλο λόγια ευγνωμοσύνης είχε να πει για τη νοσηλεία της στην ΜΕΘ, όπου ένιωσε, όπως είπε, ωσάν να βρισκόταν στο σπίτι της. Μίλησαν οι πραγματικοί ήρωες ζωής, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στις ΜΕΘ.

***

Μετά την εισαγωγική ομιλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Προέδρου Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου της «Ελπίδα», πήραν τον λόγο η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη,  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.

***

Κοτανίδου: Μην ξεχνάτε τις ΜΕΘ

Την κύρια ομιλία έκανε η καθηγήτρια Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, η οποία όντως ήταν συγκινητική. Δεν αναφέρθηκε μόνον στις εμπειρίες μέσα από τις ΜΕΘ, αλλά προχώρησε και σε κάλεσμα προς την Πολιτεία να μην ξεχάσει τις μονάδες Εντατικής Θεραπείας μετά την πανδημία, διότι, όπως είπε οι ΜΕΘ χρειάζονται στο μέλλον ως άρτιες μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως είπε, που αναπτύχθηκε τις ΜΕΘ λόγω Covid θα πρέπει να διατηρηθεί. Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες που έγιναν και από ευεργέτες, αλλά και από το κράτος για τη βελτίωση των υποδομών των ΜΕΘ.

***

Αρχίζουν οι αξιολογήσεις διοικητών νοσοκομείων

Σας ενημερώνω ότι σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι αξιολογήσεις κυβερνητικών στελεχών. Όχι βεβαίως υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, που ήδη αξιολογήθηκαν από την πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά αξιολογήσεις σε γενικούς γραμματείς υπουργείων, προέδρους οργανισμών και διοικητές νοσοκομείων. Κυρίως για διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι θα αξιολογηθούν για το πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία αλλά και  τους εμβολιασμούς. Μου λένε ότι θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις για πολλούς, αφού υπήρξαν αστοχίες στη διοίκηση των νοσοκομείων, αλλά και το πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία.

***

Ο Τσίπρας και οι συνομιλητές του

Βλέποντας στις δημοσκοπήσεις να μην μειώνεται η διαφορά του κόμματός του με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, μαθαίνω αναζητεί πρόσωπα συνεργασίας, αλλά και επιστημονικούς συνομιλητές σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την πανδημία, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την άμυνα. «Συνομιλητές με ποιότητα», όπως μου μεταφέρουν από την Κομουνδούρου, ώστε να ξεφύγει από διάφορους παλαιούς και ξεπερασμένους συμβούλους, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Καρανίκας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Λούκα Κατσέλη βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και μέλη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, που όπως μαθαίνω προσεγγίζουν μέσω διαδικτυακών συζητήσεων ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών.

***

Αλλά και ο… Κουφοντίνας

Δεν γνωρίζω ποια είναι τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αυτών, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι υπήρξε μία επιστολή στελεχών (και μάλιστα προβεβλημένων) προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έφερε τα πάνω κάτω σε σχέση με την αναζήτηση ποιοτικών στελεχών. Με την επιστολή αυτή στελέχη, όπως ο Βασίλης Βασιλικός (πρώτος στο Επικρατείας), ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης Μάκης Σπαθής, ο Αλκης Ρήγος, η Ελένη Πορτάλιου (υποψήφιος δήμαρχος) ζητούν την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον αρχιεκτελεστή- δολοφόνο της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

***

Τώρα, μεταξύ μας, άραγε δεν γνωρίζουν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ του Συντάγματος δεν έχει καμία αρμοδιότητα περί τούτου και ουκ ολίγοι Συριζαίοι της στέλνουν επιστολές για να παρέμβει; Προ ημερών της έστειλαν επιστολή για να παρέμβει στο νομοσχέδιο για την Παιδεία! Μάλλον το κάνουν για δημοσιότητα.

***

Κάντο όπως ο Γούντιν Αλεν

Η πρόσφατη θύελλα των εξομολογήσεων γυναικών του θεάματος περί bullying και παντός τύπου παρενοχλήσεων που έχουν δεχτεί κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, προκαλεί ερωτήματα και για το τι τελικά θα γίνει στον επαγγελματικό τομέα όσων έχουν δεχτεί τις κατηγορίες.

Δεν είναι μόνο το ότι ο κόσμος, σίγουρα πλέον θα τους αντιμετωπίζει με διαφορετικό μάτι, είναι και το κατά πόσο τα σχέδια που είχαν ήδη κάνει είναι σε θέση να υλοποιηθούν. Είδαμε τι έγινε στην Αμερική με τον Κέβιν Σπέισι και τον Γούντι Αλεν. Εδώ αλήθεια τι θα γίνει;

Ήδη έγινε! Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τέθηκε ο ηθοποιός ο Γιώργος Κιμούλης μετά τις καταγγελίες για ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία από συναδέρφους του. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης με τις δηλώσεις περί «ανδρός παλαιάς κοπής» που έκανε έχοντας κι αυτός κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από γυναίκα συνάδελφό του, την Ηλιάνα Αραβή. Θα έχουν άραγε όλα αυτά επιπτώσεις σε ό,τι αφορά το θεατρικό έργο που προγραμματιζόταν με πρωταγωνιστή τον ίδιο για το Ηρώδειο το προσεχές καλοκαίρι; Ίδωμεν…

***

Όταν η ΕΡΤ αποβάλλει τον πρωταγωνιστή

Σας έχω όμως νέα (και μάλιστα φρέσκα) για έτερο (μέχρι πρότινος) δημοφιλή πρωταγωνιστή, ο οποίος πρωταγωνιστούσε σε σειρά της δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ. Σας πληροφορώ ότι κόπηκε η συμμετοχή του με κίνδυνο, όπως μου είπε κορυφαίο στέλεχος της ΕΡΤ να κατατεθούν αγωγές και μηνύσεις κατά της ΕΡΤ, τη στιγμή που δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Ωστόσο όμως υπάρχουν επώνυμες σοβαρές καταγγελίες και με αυτές, πιστεύεται πως καλύπτονται νομικώς, ηθικώς και πλήρως οι αποφάσεις για κόψιμο του πρωταγωνιστή. Να σημειώσω εδώ ότι ο εν λόγω πρωταγωνιστής, θιασάρχης και σκηνοθέτης, είχε υπογράψει σύμβαση με την ΕΡΤ για 100 επεισόδια, γύρισε ήδη τα 88 και μόλις προβληθεί και το 88ο δεν πρόκειται να τον ξαναδούμε στην ΕΡΤ. Άλλωστε ήταν, πώς να το κάνουμε, παράδοξο να συμμετέχει ο συγκεκριμένος ηθοποιός σε σειρά της ΕΡΤ, στην οποία συμμετέχει και ηθοποιός η σύζυγος του οποίου κατήγγειλε τον πρωταγωνιστή για σεξουαλική παρενόχληση.

***

Ελληνικό animation

Ολοένα και μεγαλύτερη η εξωστρέφεια του ελληνικού κινουμένου σχεδίου που εφέτος κλείνει 75 χρόνια ζωής. Στην απονομή των ετήσιων βραβείων «Στράτος Στασινός» για την Καλύτερη Επαγγελματική και την Καλύτερη Σπουδαστική Ταινία Animation της χρονιάς του 2020, αναφορά έγινε στην παρουσία του ελληνικού animation σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Ανσί αλλά και στη χρηματοδότηση 25 έργων μικρού μήκους συνολικού ύψους 432.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου!

Τα έργα αυτά επιλέχθηκαν στο πιο πρόσφατο κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και την ανανέωση του χρηματοδοτικού κανονισμού του Κέντρου, η οποία με αυτόν τον τρόπο ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια περισσότερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

***

Οι δύο Ελληνίδες ιπτάμενες

H τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 92ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη περιλάμβανε και δύο γυναίκες ιπτάμενες. Όπως πολλές φορές διαβάσατε από τη στήλη αυτή, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη εδώ και χρόνια στις τάξεις της ιπτάμενες γυναίκες. Πρόκειται για γυναίκες που πετούν με μαχητικά F-4 και Mirage 2000. Παράλληλα οι γυναίκες ιπτάμενες πετούν με ελικόπτερα Super Puma και με C-27-J. Ενώ υπάρχουν και στην Καλαμάτα γυναίκες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπαιδεύουν πιλότους.

***

Στην Τανάγρα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την επιθυμία της να επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Τανάγρας εξέφρασε προς υπουργό Άμυνας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει εκ του Συντάγματος των Ενόπλων Δυνάμεων και ζήτησε κατά τη συνάντηση που είχαν στον Προεδρικό Μέγαρο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την αεροπορική βάση για να δει από κοντά τη δράση της. Ο υπουργός της είπε ότι η Τανάγρα έχει τελευταίως «αναστηθεί» με την ενεργοποίηση των Μιράζ 2000-5, και ότι με την πρώτη ευκαιρία όταν έρθουν τα πρώτα Rafale θα πάνε μαζί. Και αφού έγινε λόγος για τα Rafale σας ενημερώνω ότι οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι που έχουν επιλεγεί έχουν εμβολιασθεί και πρόκειται εντός της εβδομάδας να φύγουν προς εκπαίδευση στη Γαλλία.