Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης από τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική που θα ισχύσουν από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Μέχρι στιγμής, έχει «κλειδώσει» το κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς.

Αναλυτικότερα από τις 06:00 λοιπόν της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου έως και τις 28/02 κλείνουν για 17 ημέρες στην Αττική:

  • Σχολεία (με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Εκκλησίες

Ανοιχτά θα παραμείνουν:

  • Σουπερμάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Οπτικά
  • Ιατρεία
  • Συνεργεία
  • Delivery
  • Take away

Αποφάσεις και για τη Θεσσαλονίκη

Με το καθολικό lockdown φλερτάρει και η Θεσσαλονίκη, για την οποία η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα υπήρξε εισήγηση για κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου και στη συμπρωτεύουσα, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στη συμπρωτεύουσα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν 174 νέα κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν και εννέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης από το σύνολο των 15 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στην περιοχή.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί, θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας, όπως κατέγραψε η κάμερα του MEGΑ, αρκετοί Θεσσαλονικείς απόλαυσαν την παραλία της πόλης, όπου έκαναν βόλτα.

Από το πρωί η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν υποτονική σχετικά.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι έμποροι η κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, καθώς οικονομικά «έχουν μπει μέσα».

Η Θεσσαλονίκη έχει συμπεριληφθεί στις «κόκκινες» περιοχές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, υπό τον φόβο που δημιουργεί η δυναμική της περιοχής σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.