Αποτελέσματα φαίνεται πως φέρνει η έρευνα της ομάδας που απέστειλε ο ΠΟΥ στην Ουχάν για να βρει πως ξεκίνησε η πανδημία.

Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση μιας μακράς έρευνας και ισχυρίζονται ότι έχουν «σημαντικές ενδείξεις» σχετικά με το ρόλο της αγοράς της Ουχάν στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Peter Daszak, ένας ζωολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη που συμμετέχει στην αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως αναμένει ότι τα κύρια ευρήματα θα κυκλοφορήσουν πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του στις 10 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μιλώντας από την κεντρική πόλη Ουχάν, όπου ξεκίνησε ο covid, ο Daszak είπε ότι η 14μελής ομάδα συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες στην Κίνα και επισκέφθηκε σημαντικά σημεία και ερευνητικά κέντρα για να αποκαλύψει «κάποιες πραγματικές ενδείξεις για το τι συνέβη».

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πώς ο ιός SARS-CoV-2 – του οποίου ο πιο γνωστός συγγενής προήλθε από νυχτερίδες 1.000 μίλια μακριά – εξαπλώθηκε στην Ουχάν. Ο Daszak είπε ότι η έρευνα αποτελεί ένα σημείο καμπής στον μετριασμό της πανδημίας.

«Είναι η αρχή μιας ελπιδοφόρας βαθιάς κατανόησης του τι συνέβη, ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την επόμενη (σ.σ. πανδημία). Αυτό είναι όλο – προσπαθώντας να καταλάβουμε γιατί εμφανίζονται αυτά τα πράγματα, ώστε να μην έχουμε συνεχώς παγκόσμια οικονομικά προβλήματα και τρομερή θνησιμότητα ενώ περιμένουμε εμβόλια».

Μεταγενέστερη έρευνα διαπίστωσε προηγούμενες περιπτώσεις μεταξύ ατόμων που δεν συνδέονται με την αγορά. Οι ερευνητές κοίταξαν πιο μακριά και βρήκαν «σημαντικές ενδείξεις» για το ρόλο της αγοράς, δήλωσε ο Daszak.