Ένας κορυφαίος γιατρός που εργαζόταν στο ρωσικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του με δηλητήριο το περσινό καλοκαίρι, έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το νοσοκομείο.

Ο Σεργκέι Μαξιμισίν, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών Omsk, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 55 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Λυπόμαστε που σας πληροφορούμε ότι ο αναπληρωτής διευθυντής αναισθησιολογίας και ανάνηψης του νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης νούμερο 1, εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πολιτείας Ομσκ, με PhD στις ιατρικές επιστήμες, Μαξιμίσιν Σεργκέι Βαλεντίνοβιτς, απεβίωσε αιφνιδίως», ανέφερε στη λιτή ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, χωρίς να προσδιορίζει την αιτία του πρόωρου θανάτου του.

Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου υγείας δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ότι σύμφωνα με «προκαταρκτικά στοιχεία» ο Μαξιμισίν πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ναβαλνί αρχικά εισήχθη στο τμήμα δηλητηριάσεων του συγκεκριμένου νοσοκομείου στις 20 Αυγούστου, αφού ασθένησε μετά την έκθεσή του στο στρατιωτικής χρήσης δηλητήριο Νόβιτσοκ στη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο Ομσκ.

Ο Μαξιμισίν δεν είχε προχωρήσει σε δηλώσεις στον Τύπο στη διάρκεια της νοσηλείας του Ναβάλνι, ήταν όμως ένας από τους επικεφαλής του νοσοκομείου.

Ο Ναβάλνι τέθηκε σε τεχνητό κώμα και εντέλει φυγαδεύτηκε στο Βερολίνο, όπου πέρασε πέντε μήνες νοσηλευόμενος. Αφού επέστρεψε στη Ρωσία, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση αυτή την εβδομάδα, με την πρόφαση της παραβίασης των όρων αναστολής μιας προηγούμενης καταδίκης του. Η απόφαση προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Ναβάλνι υποστηρίζει ότι η δηλητηρίασή του ήταν έργο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και του ίδιου του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορίες που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένως. Έρευνα του CNN και της Bellingcat τον Δεκέμβριο κατέληξε ότι υπήρξε πράγματι εμπλοκή της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στην επίθεση εις βάρος του Ναβάλνι. Ο ίδιος Ο Ναβάλνι κατάφερε να κάνει έναν από τους πράκτορες να παραδεχθεί ότι εκείνος τον δηλητηρίασε τοποθετώντας το Νόβιτσοκ στα εσώρουχά του.

Ο Λεονίντ Βόλκοφ, επικεφαλής προσωπικού του Ναβάλνι, επιβεβαίωσε ότι ο Μαξιμισίν ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

«Ο Μαξιμισίν ήξερε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την κατάσταση του Αλεξέι, επομένως δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ο θάνατός του να μην ήταν τυχαίος», δήλωσε στο CNN.

«Ωστόσο, το σύστημα υγείας της Ρωσίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν είναι σπάνιοι οι αιφνίδιοι θάνατοι των γιατρών στην ηλικία του. Αμφιβάλλω για το κατά πόσον θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υγείας του Ομσκ δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μαξιμισίν εργάστηκε στο νοσοκομείο επί 28 έτη, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

«Κυριολεκτικά ξαναέφερε ανθρώπους στη ζωή. Θα μας λείψει πάρα πολύ ο Δρ. Μαξιμισίν. Έφυγε υπερβολικά νωρίς και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο πόνος της απώλειας γίνεται ακόμη πιο πικρός», σημείωσε ο Αλεξάντερ Μουρακόφσκι σε ανακοίνωσή του.