Οι σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ δεν πρέπει να συνδέονται με τη σύγκλιση Ντόχας – Αγκυρας τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Ελλάδα Αμπντουλαζίζ Αλί αλ Ναάμα, προαναγγέλλοντας την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε διάφορους τομείς, ενώ αποκαλύπτει και την πρόσφατη επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας του.

Ακόμα, μιλά για τη συμφιλίωση μεταξύ των χωρών του Κόλπου, χαρακτηρίζει «αναληθή» την αιτίαση ότι η Ντόχα χρηματοδοτεί ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ σχολιάζει και την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.

Επειτα από τριάμισι χρόνια η κρίση στον Κόλπο εξομαλύνεται. Τι συνεπάγεται η συμφιλίωση των χωρών της περιοχής;

«Το Κατάρ χαιρετίζει τη «δήλωση της Αλ Ούλα» που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της 41ης Συνόδου του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Η Σύνοδος διεξήχθη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή υπέρ του υπέρτατου κοινού συμφέροντος που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και αδελφότητας μεταξύ των λαών της περιοχής, σφυρηλατώντας τις αρχές της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Η ενότητα των χωρών του Κόλπου αποτελεί πάντα προτεραιότητα για το Κατάρ, που τάσσεται πάντα υπέρ της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε πως η κρίση του Κόλπου αποτέλεσε μια έκτακτη κατάσταση εδώ και χρόνια και ότι η λύση αποτελεί νίκη του ΣΣΚ, ενώ πρόσθεσε ότι οι «βασικές αρχές για να ξεπεραστεί η τρέχουσα διαφωνία έχουν συμφωνηθεί, καθώς και οι κανόνες που θα διέπουν τις κρατικές σχέσεις στο μέλλον». Η συμφωνία επισημαίνει πως δεν πρέπει να θίγεται η κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους, να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του ή να απειλείται η ασφάλεια της περιοχής.

Οι επόμενες κινήσεις επικεντρώνονται στην επιστροφή των σχέσεων στην κατάσταση πριν από την κρίση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως η συμφωνία αυτή αποτελεί επιτυχία του Κατάρ ή της Σαουδικής Αραβίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά αποτελεί επιτυχία για όλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων θα πάρει τον χρόνο της, αλλά είναι ευκολότερη μεταξύ των λαών από ό,τι στην πολιτική».

Η Ντόχα και η Αγκυρα έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε πως η σχέση του Κατάρ με την Αγκυρα θα μπορούσε να αποβεί αντιπαραγωγική σε ό,τι αφορά τη σχέση του Κατάρ με την Αθήνα;

«Το Κατάρ διατηρεί εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και σταθερούς δεσμούς φιλίας με όλες τις ευρωπαϊκές, αραβικές και ασιατικές χώρες. Διατηρεί επίσης εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ειδικά όταν η στρατηγική που ορίζεται από τις κυβερνήσεις είναι αυτή που καθορίζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Είναι λάθος να συνδέουμε τις σχέσεις του Κατάρ και της Ελλάδας με το θέμα των καλών σχέσεων μεταξύ Ντόχας και Αγκυρας – ειδικά από τη στιγμή που η πολιτική του Κατάρ βασίζεται σε διμερείς σχέσεις μεταξύ χωρών και σύμφωνα πάντα με τα κοινά συμφέροντα. Το Κατάρ εργάζεται για την εδραίωση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης ενισχύοντας τον ρόλο του στην πολιτική αρένα ως μεσολαβητής, με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ όλων των χωρών.

Με την Ελλάδα διατηρούμε μια ιδιαίτερη και ανεξάρτητη σχέση, που διέπεται από κοινές συμφωνίες και αμοιβαίο σεβασμό. Το Κατάρ δεν διστάζει στην περαιτέρω σύσφιγξη της σχέσης αυτής. Αυτό επιδιώκαμε ανέκαθεν και αυτό πράττουμε σήμερα. Υπάρχουν στο εγγύς μέλλον συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ του Κατάρ και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κατάρ δέχτηκε τηλεφώνημα από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον εμίρη του Κατάρ για τη συμφιλίωση των χωρών του Κόλπου και τα θετικά αποτελέσματα της 41ης Διάσκεψης Κορυφής».

Η συμφωνία του Ισραήλ με τα ΗΑΕ αλλά και με άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν, για εξομάλυνση των σχέσεών τους, τείνει να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Πώς σχολιάζετε αυτές τις εξελίξεις;

«Το Κατάρ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για ειρηνική διευθέτηση του Παλαιστινιακού που να μη συνάδει με τις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας, της εγκαθίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα προ του 1967 σύνορα, σύμφωνα με την αρχή της λύσης των δύο κρατών, τον οδικό χάρτη, την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής αραβικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του Γκολάν, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων».

Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί ότι έχει χρηματοδοτήσει εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, ενώ θεωρείται ότι βοηθά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Πώς απαντάτε;

«H κατηγορία εναντίον του Κατάρ για χρηματοδότηση ισλαμιστικών ομάδων είναι απολύτως αναληθής, ειδικά επειδή η Ντόχα μέσω της πολιτικής της είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει όχι μόνο το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά και τις αιτίες και τις συνέπειές της.

Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και την ανταλλαγή πληροφοριών. Το Κατάρ υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Υπηρεσία Αντιτρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών και την επιδότηση της εν λόγω Υπηρεσίας με το ποσό των 75 εκατ. δολαρίων.

Στο εν λόγω πλαίσιο, εγκαινιάστηκε στην Ντόχα το Διεθνές Κέντρο Εφαρμογής Συμπεριφορικών Οραμάτων για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, το οποίο είναι το πρώτο του είδους του στην περιοχή και ανά τον κόσμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Η ίδρυσή του αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία Ντόχας και ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και αποτελεί δέσμευση του Κατάρ η υλοποίηση του εν λόγω στόχου».