Η πρωτογενής πληροφορία και τα στοιχεία πάνω στην οποία στηρίζονται οι τεχνικές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία «αντλούνται από τον ΗΔΙΚΑ» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη πως «συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ».  Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε το μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων λέγοντας ότι πλήθος δεικτών αναλύονται σε τεχνικές συσκέψεις ενώ γίνονται και προσομοιώσεις και σε αυτό το πλαίσιο εστίασε στο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων στην «εξανλητική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους».

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και παρεμβαίνουμε με έκτακτα και στοχευμένα μέτρα» είχε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς επεξηγώντας τη στρατηγική και τις δράσεις τις οποίες αναπτύσσει η Πολιτική Προστασία ώστε να εντοπίζεται κάθε νεά εστία του κοροναϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χαρακτήρισε την πανδημία μια «τεράστια δοκιμασία για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού» στην οποία όπως τόνισε στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου «ανταποκριθήκαμε με άμεσα αντανακλαστικά», κάνοντας εκτενή αναφορά στον εντοπισμό και την απομόνωση κρουσμάτων ιδίως την περίοδο που άνοιξε ο τουρισμός.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην «τεράστια συμβολή των ελεγκτικών μηχανισμών στην εφαρμογή των μέτρων» και σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 4,5 εκατομμύρια έλεγχοι.

«Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες» είπε, προσθέτοντας ότι «παραμένουμε σε επιφυλακή και απόλυτη επαγρύπνηση».

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε λάθη κάνοντας λόγο για «μικρές αρρυθμίες (που) είναι φυσικό να υπάρχουν, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Καθημερινά αξιολογούμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες».