Για μια μείζονα πολιτική μάχη με φόντο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα να μιλά για «αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο» το οποίο έχει ως μόνο στόχο «να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους».

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού στη χθεσινοβραδινή τηλε-εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία» μαζί με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και συνδικαλιστές και με την τοποθέτησή του έδειξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει σκληρή μάχη εντός και εκτός Βουλής.

Ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε ευθέως στη Βουλή ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσει μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αλ. Τσίπρας που μίλησε για απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια και για μια κυβέρνηση που το φτάνει στα άκρα ιδρύοντας πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δε ξέρω τι θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν ο ελληνικός λαός δώσει την εντολή για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Έχουμε μία κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο εκπαίδευσης ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών παρά τις κοινωνικές ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιχείρηση διεύρυνσης του αντικυβερνητικού μετώπου

Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι να διευρυνθεί το αντικυβερνητικό μέτωπο και γι’ αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας.

Η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται στη λογική ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προκληθεί αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο και της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών, θα υπάρξει πλήρης ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, θα μειωθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών, θα επιφέρει το κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων και θα οδηγήσει σε περιορισμό του παραγόμενου ερευνητικού έργου και αύξηση του του brain drain.

«Έχουμε χρέος να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία. Είναι αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών και θα διευρύνουν τις ανισότητες» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας που μίλησε για «ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μιλά για στρατηγική της κυβέρνησης να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

«Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής. Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προτάσεις της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Τα όποια υπαρκτά κρούσματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένοπλους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία όταν το νομοσχέδιο θα φθάσει στην Ολομέλεια, ενώ θα υπάρξει και ομιλία του Αλ. Τσίπρα με ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.

Το μέτωπο της οικονομίας

Το άλλο μέτωπο που θα εστιάσει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι η οικονομία και προς αυτή την κατεύθυνση ο Αλ. Τσίπρας που κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης στην εστίαση είχε χθες το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) όπου και τόνισε την ανάπηρη για μη επιτρεπτέα ενίσχυση και κούρεμα χρεών της πανδημίας

Οι συμμετέχοντες, ο πρόεδρος Γ. Καββαθάς και τα μέλη του ΔΣ παρέθεσαν στον Αλ. Τσίπρα και στον αρμόδιο τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι ο κλάδος, που απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, κάτι που ήδη έχει επίπτωση στο μεγάλο δίκτυο προμηθευτών της εστίασης και θα συμπαρασύρει επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πλήθος συναφών κλάδων της οικονομίας. Και επισήμαναν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία συνιστά νέο δανεισμό, και η μετάθεση των υποχρεώσεων για λίγους μήνες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Σε αυτή την τηλεσυζήτηση ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες, τονίζοντας πως «μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» και τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως εξαρχής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με τα δάνεια στα οποία επιμένει κυβέρνηση.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της κρίσης ζητήσαμε την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το πράξει διότι δεν είχε ούτε περιορισμούς από την ΕΕ αλλά και 37 δις στα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων. Επέλεξε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση, όμως, και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση».

Παράλληλα έμφαση έδωσε στο «κεφαλαιώδες ζήτημα του ιδιωτικού χρέους». «Είναι κρίσιμη η ανάγκη για γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δόσεων και διαγραφή σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής».