Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, χαρακτήρισε διαδηλωτές σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ως «ανώμαλους LGBT», σε μια δήλωση που το Twitter επισήμανε ως μισαλλόδοξη.

Φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν διαδηλώσεις τον τελευταίο μήνα ενάντια στον διορισμό του Μελίχ Μπουλού ως πρύτανη από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κάτι το οποίο χαρακτήρισαν αντιδημοκρατικό.

Τη Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά της κράτησης τεσσάρων ανθρώπων, μετά την κυκλοφορία στα social media εικόνων με τους ίδιους να έχουν στο έδαφος μια εικόνα που συνδύαζε ισλαμικά σύμβολα με σύμβολα υπέρ ζητημάτων LGBT.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία εισήλθε στο campus αργότερα για να διαλύσει συγκέντρωση φοιτητών που σχεδίαζαν ολονυχτία έξω από το κτίριο του πρύτανη και έθεσαν υπό κράτηση συνολικά 159 κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είπε ότι 61 άτομα ήταν ακόμα υπό κράτηση και έδιναν καταθέσεις την Τρίτη.

«Θα έπρεπε να ανεχτούμε τους ανώμαλους LGBT που προσβάλουν τη μεγάλη Κάαμπα; Φυσικά και όχι. Θα έπρεπε να ανεχτούμε τους ανώμαλους LGBT που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο της πρυτανείας; Φυσικά και όχι» έγραψε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Twitter, επαναλαμβάνοντας μια φράση που πυροδότησε οργή μεταξύ φοιτητών και οργανώσεων δικαιωμάτων το σαββατοκύριακο.

Το Twitter έβαλε σήμανση στο tweet του Σοϊλού, γράφοντας πως παραβίαζε κανόνες για μισαλλόδοξη συμπεριφορά, μα πρόσθεσε ότι αποφάσισε να το κρατήσει στο site, καθώς ίσως να ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να παραμείνει προσβάσιμο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις της Δευτέρας ήταν αντίδραση στην απόφαση του πανεπιστημίου να μπλοκάρει ένα αίτημα για δημιουργία κλαμπ LGBTI- για το οποίο είπε πως προσπάθησε να «ποδοπατήσει τις αξίες μας».