Μπαράζ σεισμικών δονήσεων από το πρωί γίνονται αισθητές στη Λέσβο.

Έτσι, σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί της Λέσβου, ήταν μεταξύ 4, 9 και 5, 1 βαθμών Ρίχτερ.

«Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» δήλωσε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος σημείωσε πως όλα δείχνουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να δούμε ακριβώς πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία.

Επίσης, δύο νέες σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τον σεισμό των 5 Ρίχτερ.

Ειδικότερα, στις 07:47 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 232 χλμ. α/βα της Αθήνας και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. ν/νδ της Μήθυμνας.

Στις 08:00 ώρα Ελλάδος, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 , σε απόσταση 231 Χλμ. ΑΒΑ της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 Χλμ. δ/νδ της Μυτιλήνης.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει, σαν πρώτη εκτίμηση, ότι πρόκειται πιθανόν για μετασεισμό του 2017. Όπως σημειώνει, ενδέχεται να επηρεάστηκε η ευρύτερη περιοχή από τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο το 2020.

«Το εξετάζουμε προσεκτικά στο Γεωδυναμικό και θα επανέλθω με νεότερα» αναφέρει.

Πιθανός μετασεισμός του 2017 η πρώτη εκτίμηση – ίσως επηρεάστηκε η ευρύτερη περιοχή από τον πρόσφατο στην Σάμο το…

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021