Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση αλλά και στην Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έχει σημάνει συναγερμός λόγω των μεταλλάξεων που έχουν έρθει και στην Ελλάδα και πλέον – ειδικά για αυτή που αφορά τη βρετανική μετάλλαξη – φαίνεται πως τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος – νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – θεωρείται έντονα μεταδοτικό και ανθεκτικό.

Χθες, η Θεσσαλονίκη τέθηκε σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού καθώς παρά τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών εντοπίστηκε κρούσμα του μεταλλαγμένου νοτιοαφρικανικού στελέχους σε ιερέα.

Λόγω της επικινδυνότητας του στελέχους, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμό καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση της εισαγωγής ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία.

Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

Η  Επιτροπή του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με ανησυχία την αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με έναν ακόμη αόρατο εχθρό, αυτό των μεταλλάξεων οι οποίες – σύμφωνα με τους ειδικούς – προκαλούν αύξηση της μεταδοτικότητας .

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη χώρα

Συνολικά 108 κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.