Πολλοί ανέμεναν εναγωνίως τις κινήσεις που θα έκαναν την εβδομάδα αυτή οι αντιθεσμικοί του Διαδικτύου, οι ρέμπελοι εκείνοι ερασιτέχνες επενδυτές που, ακτιβιστικά δρώντες, συνωμότησαν την περασμένη εβδομάδα εις βάρος των θεσμικών κερδοσκόπων (hedge funds), ακυρώνοντας την υποτιμητική κερδοσκοπία τους εις βάρος της παραπαίουσας οικονομικά (λόγω κρίσης του κορωνοϊού) αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop και υποχρεώνοντάς τους σε οδυνηρές ζημιές.

Ε λοιπόν, η ακτιβιστική χρηματιστηριακή «μαρίδα του Ίντερνετ» κατάφερε να τους εκπλήξει όλους, επιτιθέμενη τη Δευτέρα στις αγορές εμπορευμάτων – παραδοσιακό πεδίο κερδοσκοπίας των θεσμικών, καθώς πρόκειται για προθεσμιακές αγορές που προϋποθέτουν πονταρίσματα σε χρόνο μέλλοντα, σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως λέγονται.

Ανεξήγητη εύνοια

Από την περασμένη Τετάρτη, βέβαια, είχαν εκδηλωθεί από τους χρήστες της πλατφόρμας Reddit μέσω των φόρουμ WallStreetBets και WallStreetSilver κινήσεις που αφορούσαν τον άργυρο. Κάποιοι υποστήριζαν συγκεκριμένα ότι η αγορά του αργύρου είναι ευρέως χειραγωγήσιμη.

Ίσως να είναι έτσι. Αλλά η τιμή του ευγενούς μετάλλου μόνο επιθέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας δεν έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα και πάντως επί πανδημίας. Τουναντίον, όπως ο χρυσός και άλλα εμπορεύματα που σε περιόδους σεισμών, λοιμών και καταποντισμών, σαν κι αυτή που διανύουμε, λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, ο άργυρος έχει ενισχυθεί το τελευταίο 12μηνο.

Παρά ταύτα, η «μαρίδα» κατάφερε να σηκώσει ένα τεράστιο κύμα στοιχημάτων υπέρ του αργύρου εκτινάσσοντας την τιμή του κατά 11% τη Δευτέρα στα 30 δολάρια η ουγκιά, που είναι η υψηλότερη τιμή από το 2013. Έτσι από την περασμένη Τετάρτη η τιμή του μετάλλου έχει ενισχυθεί κατά 20% περίπου.

Μαζί με τον άργυρο εκτινάχθηκαν και οι μετοχές πολλών εταιρειών εξόρυξης,κυρίως μικρών αυστραλέζικων εταιρειών οι μετοχές των οποίων έγιναν ανάρπαστες. Η μετοχή της Argent Minerals εκτινάθηκε κατά 60% υψηλότερα για παράδειγμα, ενώ η μετοχή της Investigator Resources εκτινάχθηκε κατά 47% υψηλότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για ασημένια νομίσματα σε ειδικευμένες σε τέτοιου είδους πωλήσεις ιστοσελίδες του Ιντερνετ.

Στημένο το παιχνίδι;

Το αναπάντητο ερώτημα μετά την αναπάντεχη και δυσεξήγητη ανατιμητική επίθεση που έκαναν οι διαδικτυακοί Ρομπέν της Wall Street έχει να κάνει με την σκοπιμότητα του όλου εγχειρήματος. Στην περίπτωση της GameStop παρενέβησαν για να στηρίξουν τη μετοχή μιας ημιθανούς λόγω Covid εταιρείας που είχαν βάλει στο μάτι τα «όρνια» της αγοράς (buitres κατά τους Αργεντίνους που έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει υποτιμητική κερδοσκοπία).

Η περίπτωση του αργύρου είναι διαφορετική. Το ευγενές μέταλλο δεν μπήκε στο στόχαστρο των hedge funds – είναι, όπως είπαμε, από τα επενδυτικά προϊόντα που ευνόησε η πανδημική κρίση. Γι’ αυτό και, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν υποψίες ότι τη φορά αυτή οι Ρομπέν συνεργάστηκαν με τους… σερίφηδες του Σέργουντ προς κοινόν όφελος. Κι ας υποστηρίζουν οι νεοπαγείς εχθροί του χρηματιστηριακού καπιταλισμού ότι «μια μεγάλη αύξηση της τιμής του αργύρου θα βλάψει τις μεγάλες εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Ποιος είναι ο συνωμότης και ποιος ο συνωμοσιολόγος; Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή μη ξεκάθαρων στόχων βλάπτει τους αντιθεσμικούς καθώς δίνει «λαβές» στους εχθρούς τους να αρχίσουν τις ταυτίσεις θυμάτων και θυτών και άλλες μεθόδους και τεχνικές συκοφάντησης που μετέρχονται παραδοσιακά οι οπαδοί του «business as usual».