Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την «έκρηξη» κρουσμάτων της νόσου Covid-19, η Πορτογαλία απαγορεύει στους πολίτες της τις μη αναγκαίες μετακινήσεις στο εξωτερικό, από σήμερα και για 15 ημέρες.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας, στο μέτρο προβλέπονται ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις, όπως οι επαγγελματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι έκτακτες ιατρικές ανάγκες, η μεταφορά εμπορευμάτων και οι οικογενειακές επανενώσεις.

Στο έλεος της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Πορτογαλία είναι η χώρα που έχει πληγεί σφοδρότερα παγκοσμίως από την πανδημία, σε σχέση με τον πληθυσμό της, των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε περισσότερους από 12.000 νεκρούς, εκ των οποίων περίπου οι μισοί κατά το τρίτο βίαιο κύμα. Η χώρα έχει τεθεί από τις 15 Ιανουαρίου σε δεύτερη καθολική καραντίνα.

Διά της ξηράς, οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ισπανία έχουν επανέλθει και τα σημεία διέλευσης έχουν περιοριστεί.

Στο Ελβάς, ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ ανατολικά της Λισαβόνας, δεκάδες οδηγοί υποβλήθηκαν σε ελέγχους σήμερα το πρωί από την αστυνομία και την υπηρεσία συνόρων της Πορτογαλίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τρεις κατηγορίες

Σχετικά με τις πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον χώρο Σένγκεν, η Πορτογαλία έθεσε σε ισχύ τρεις κατηγορίες μέτρων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Οι ταξιδιώτες από λιγότερο πληγείσες χώρες, όπως τη Νορβηγία, δεν αντιμετωπίζουν κανέναν περιορισμό. Εκείνοι από ενδιάμεσες χώρες, όπως η Γαλλία, πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 λιγότερο από 72 ώρες πριν από την επιβίβασή τους.

Τέλος, οι ταξιδιώτες από χώρες τα περισσότερα κρούσματα, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, πρέπει όχι μόνο να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κατά την επιβίβασή τους, αλλά επίσης να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών μόλις φθάσουν στην πορτογαλική επικράτεια.

Η Πορτογαλία έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις της με τη Βρετανία και τη Βραζιλία λόγω της ανίχνευσης νέων στελεχών του ιού.