Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελικά στη δημοσιότητα το συμβόλαιό της με την AstraZeneca, επίκεντρο της νομικής διαμάχης για το κατά πόσο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τα εμβόλια Covid-19 που υποσχέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την_AstraZeneca_ (στα αγγλικά)

Η βρετανο-σουηδική εταιρεία και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διένεξη μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παραδώσει μόνο 31 από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε υποσχεθεί λόγω προβλημάτων παραγωγής σε εργοστάσιά της εντός ΕΕ.

Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία ότι παραβιάζει το επίμαχο συμβόλαιο και απειλεί να επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών από την Παρασκευή.

Το συμβόλαιο, από το οποίο έχουν απαλειφθεί ορισμένα εμπιστευτικά δεδομένα, είναι διαθέσιμο εδώ.

Η Κομισιόν πίεσε την AstraZeneca για δημοσιοποίηση του συμβολαίου μετά την εμπρηστική συνέντευξη του διευθύνονοτος συμβούλου της εταιρείας Πασκάλ Σαριό, ο οποίος δήλωσε στην ιταλική La Repubblica ότι βάσει της συμφωνίας η Astra είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει «τη μέγιστη προσπάθεια» να παραδώσει τις συμφωνημένες ποσότητες, χωρίς όμως να δεσμεύεται νομικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφώνησε και απαίτησε από την εταιρεία να συμπληρώσει το κενό με εμβόλια που παράγονται σε εργοστάσιό της στη Βρετανία και κανονικά προορίζονταν για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.